Connect with us

Uncategorized

Most može reforme ostvariti jedino u suradnji s HDZ-om

I ova medalja ima dvije strane: u uvjetima gotovo potpune medijske okupacije i četverogodišnjeg navijanja za ovu besprizornu Vladu, u uvjetima nerijetkog medijskog linča (sjetite se onog medijskog silovanja da čijim je autom Karamarko doveo oca u bolnicu!), te brojnih prepada od strane nevladinih udruga, ali i mahnitog manipuliranja agencija za istraživanje tržišta koje baš nikada nisu pogodile niti jednu HDZ-ovu pobjedu, HDZ-ova makar i tijesna pobjeda upravo je fantastična!

I ta strana medalje sjaji jačim sjajem od onoga što svijetli na drugoj strani. Tamo stoji činjenica da je HDZ protiv sebe imao najnesposobniju Vladu koja nas je ponižavajuće osramotila u priči o lex Perković, koja je šaku soli bacila na bleiburšku ranu zabranjujući pokroviteljstvo države nad obljetnicom tog pokolja, koja je uvođenjem ćirilice u Vukovaru pokazala da ne poštuju niti suze vukovarskih majki, koja je promijenila hrvatski pravopis pa naša djeca ne uče hrvatski jezik kao 18 ranijih godina, koja je zadužila zemlju za novih stotinu milijardi kuna, ugasila 80 tisuća radnih mjesta, mirno gledala kako je stotinu tisuća mladih išetalo iz zemlje i koja ne razumije što se sprema u migrantskoj krizi.

I takvu vlast HDZ nije uspio potući do nogu! I protiv takve vlasti je ovaj HDZ skupio tek dva mandata više negoli je u Saboru imao HDZ Jadranke Kosor! Nevjerojatno!

Naime, ova vlast je do te mjere loša, do te mjere je ponizila ovu zemlju, da isti ti navijački mediji ne bi uspjeli prikriti ubitačnu oporbenu kritiku samo da je postojala! Kao što ipak nisu mogli prikriti da je Kolinda Grabar-Kitarović u svakom smislu kvalitetnija od Josipovića. I navijanja, naime, imaju granicu i manipuliranje ima ograničenja. Samo što morate biti tri puta bolji da biste u takvom ozračju pobijedili kao što je to bio slučaj s Kolindom!

I umjesto da je HDZ pedantno reagirao na svaki od milijun gafova i skandala vladajućih, da su svaki drugi dan u podne imali press-konferenciju jer su tim tempom stizali gafovi i skandali, znalo se dogoditi da na cijeli niz gafova i skandala HDZ nije izgovorio jednu riječ.

A tek ona nezainteresiranost u Saboru! Koliko promašenih penala, koliko parlamentarnih promašaja kad ni golmana na golu nije bilo! Imati iza sebe IFO institut i ne objasniti naciji da je to Porsche cayenne u svijetu ekonomske struke, to je upravo fantastično! Dakle, HDZ jest pobijedio i Karamarku pripada mjesto mandatara, jer je pobjednik, ali pobjeda je Pirova, i to ne stoga jer je skromna, nego stoga što nevjerojatnih 56 Milanovićevih mandata govori da HDZ nije uspio naciji objasniti ništa: niti da je ovo vlast koja mirno gleda iseljavanje, koja štiti potencijalne udbaške zlikovce, koja je zamalo rasprodala autoceste, koja je prokleto blizu toga da bušotinama po Jadranu uništi turizam, koja je spremna specijalce poslati na branitelje čak i kad se oni sakriju u Crkvu, vlast čiji je pravi ministar kulture Oliver Frljić koji ne podnosi niti tu državu niti njezinu kulturu!

Hoće li HDZ shvatiti svoje pogrješke kako bi za početak barem u Saboru ustrojili klub zastupnika kako priliči i Saboru i HDZ-u, hoće li taj klub funkcionirati kao švicarski sat, jer je u ovim uvjetima kada slijedi žestoka borba u Saboru tako nešto od prvorazrednog značenja? Ovaj narod, naime, nema niti jednu drugu dominantnu političku snagu poput HDZ-a i zato su sve oči još uvijek uprte u njega.

Ne zato što je Most nedomoljubna opcija, pače, osim Stipe Petrine i još par spavača, Most redom čine nacionalno osviješteni ljudi koji imaju poštovanja vrijedne biografije. Uostalom, dobar dio njihovih kadrova koji idu u Sabor bivši su članovi HDZ-a!

No, uđe li Most u koaliciju sa SDP-om, oni neće moći zauzdati ideološki lijevi teror. Kao što to svojedobno nije uspio ni Budišin HSLS! Zar Budišino iskustvo nije prepoučno? U tom smislu bi Most morao naći zajednički jezik s HDZ-om jer je njihova biračka baza ista.

Analiziraju li se izborni rezultati za predsjedničke izbore, vidjet će se da je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila otprilike onoliko glasova koliko su sada osvojili Most i HDZ zajedno, kao i to da je pobijedila upravo u mjestima u kojima su izvrsne rezultate bilježile baš te dvije stranke. Upravo ta statistika je kraljevski dokaz da se radi o istom biračkom tijelu, te da je Kolinda Grabar-Kitarović danas jedina integrativna ličnost na desnom političkom centru koja pokazuje da je moguće tu biračku bazu staviti pod istu kapu.

Dok pišem tekst, upravo traju pregovori, no ode li Most s Milanovićem, to će u kontekstu ovih činjenica biti izdaja većine njihovih birača. Most realno može reforme ostvariti jedino u suradnji s HDZ-om, čiji je gospodarski program koji potpisuje veliki IFO institut jedini stvarni, ozbiljni, stručno verificirani program koji uopće postoji u ovoj zemlji.

Traženje Mosta da mandatar Vlade ne može biti Karamarko nedopustivi je udarac ispod pojasa, niska ucjena koja provocira da se ustanete sa stola. No, ako postoji i najmanja mogućnost da se promijeni ova besprizorna vlast, za tako nešto niti jedna cijena nije previsoka. Jer, već danas HNS najavljuje da Vesna Pusić ostaje ministrica vanjskih poslova, što je kraj Kolindinih nastojanja da Hrvatsku odvede u srednju Europu.

Da se samo o tome radi, moralo bi se pristati na tu tešku ucjenu i na to da, recimo, akademik Reiner i Karamarko zamijene mjesta. Jer, ako ustupak tog tipa ne napravi Karamarko, napravit će ga Milanović! Most na vlasti, bez HDZ-a, okružen Titovim pionirima koji u najboljem slučaju ništa ne razumiju, bit će tek domoljubna ruža sa dva smiješna trna u drami koja upravo slijedi. Slovenci, naime, upravo rastežu žicu po granici, a Crna Gora sprema se ući u NATO, uz glasna negodovanja Rusije, koja je, preventive radi, Srbiju već naoružala. Razumijete li zašto nema cijene da se zauzda scenarij po kojemu takvu situaciju čekamo s Milanovićem i Pusićkom na čelu države?

 

Tihomir Dujmović / Slobodna Dalmacija tropolje.info

Continue Reading