Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Ključ riješenja je u dogovoru političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka

„Bosna i Hercegovina mora ići naprijed, mi imamo obvezu taj proces barem u naredne 3 godine vidno promijeniti i kroz naš europski i euro-atlanski put, kroz unutarnje uređenje BiH, primarno kroz definiranje izbornog zakonodavstva“, kazao je predsjednik Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, na završetku konferencije „Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na Konferenciji koju je organizirao Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara,pod pokroviteljstvom Predsjedatelja Predsjedništva BiH sudjelovali su lideri najvažnijih političkih stranaka iz BiH- čelnici SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik, te čelnici SDS-ai PDP-a Mladen Bosići Mladen Ivanić.

konferencija mo

Čović smatra kako je potrebno racionalizirati organizaciju države jer je previše razina vlasti,te paralelno s tim raditi na pobljšanju ekonomskih i socijalnih prilika.

Pokrenute tri stvari

– Držim da smo sve tri stvari u zadnjih 6 mjeseci pokrenuli i da se neće taj proces zaustaviti, kazao je.

Naglasio je kako su već pokrenuti razgovori, što i današnja konferencija pokazuje, oko izbornog zakonodavstva koje treba osigurati da nema više mogućnosti grubog inženjeringa u pravcu da jedan narod drugom bira predstavnike na bilo kojoj razini vlasti, osobiti kad su u pitanju izbori za članove Predsjednišva BiH i Doma naroda.

„Nadam se da ćemo razumjeti što je dobro u Daytonu sve urađeno i što nam je dalo priliku da danas ipak možemo razmišljati o svojoj budućnosti i što se sve može napraviti da BiH bude zemlja kakvu svi žele“, kazao je Ćović.

Ćović je kazao kako je danas ključ dogovora između političkih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH.

Koliko vidim tu postoji jedna izražen iskorak u odnosu na dosadašnje vrijeme. Jednostavno ako smo svi za načela da svatko bira svoje predstavnike onda smo i riješili problem izbornog zakonodavstva i uopće funkcioniranja BiH. Nijedni naredni izbori se ne dovesti u poziciju da netko iščekuje hoće li mu netko drugi izabrati predstavnika, dodao je Ćović.

On vjeruje da su ove stvari prepoznate kroz današnju konferenciju.

BiH i njeni građani imaju svoju budućnost samo ćemo morati više uvažavati jedni druge nego što smo to činili do sada, i bez mogućnosti da netko nekoga prevari, ili da netko iz vana donosi odluke o potrebama jedne, druge i treće strane.

Ivanić: Ovaj put ima više optimizma

Član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić je novinarima kazao kako je puno puta bio u prilici slušati raspravu o Ustavu, ali za razliku od prošlih slučajeva da ovaj put ima nešto više optimizma:

„Moguće je doći do rješenja i na ključnim je ljudima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da postignu dogovor, a RS u tome dijelu nije problem i pokazali smo da ćemo prihvatiti svako riješenje o kojima se ta dva naroda dogovore. Uvjeren sam da Čović zna što govori kada kaže da osjeća da postoji spremnost i jednih i drugih da to postignu i ja ću to sa zadovoljstvom dočekati, ali nemojmo zaboraviti u svemu ovome europski put i reforme za što je potrebno da dobijemo status kandidata.

Ljubić:BiH može biti funkcionalnija

Ivanić je kazao kako su spremni da drugima daju više, ali da se od njih ne traži da imaju manje te zaključio kako je to zajednički stav stranaka Republike Srpske svih ovih zadnjih deset godina.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH smatra da BiH može biti funkcionalna samo ako se osigura da svatko može birati svoje predstavnike./ tropolje.info

Continue Reading