Connect with us

Magazin

Misom u crkvi Drinskih mučenica i molitvom za mir i blagostanje obilježen spomendan pet časnih sestara

Svetom misom u crkvi izgrađenoj njima u čast, te polaganjem cvijeća i molitvom pored spomenika na obali Drine gdje su ubijene, danas je u Goraždu obilježen spomendan Drinskih mučenica. Misu je, kako piše Avaz, predvodio nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

– U naše molitve uključujemo sve ljude dobre volje. Naša molitva je univerzalna, molimo se za blagostanje i mir. Nalazimo se u adventu kad pripremamo put Gospodinu. Želimo biti bolji i da blagdan Božića dočekamo čista i ispunjena srca – kazao je Josip Tadić, župnik Župe „Sveti Dominik“ u Goraždu.

 

Izgradnja crkve Drinskih mučenica većim dijelom je završena, predstoje još finalni radovi i priključenje na električnu energiju, što raduje vjernike koji u decembru, ali i tokom cijele godine, dolaze u Goražde.

– Meni kao sestri, članici družbe Kćeri Božije ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice, svaki dolazak u Goražde puno znači. Svaki put je to duhovno obogaćenje. Njihova žrtva meni daje snagu u mom redovničkom pozivu – kazala je Ljilja Martić iz KŠC „Sveti Josip“ u Sarajevu.

Časne sestre Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja službovale su u samostanu na Palama, kada su ih četnici u prosincu 1941. zarobili i sproveli u Goražde. Najstarija među njima, sestra Berchmana, ubijena je tijekom teškog puta po snijegu i hladnoći, dok su ostale zatočene u tadašnju kasarnu, na samoj obali Drine. Nakon što su pijani provalili u prostorije gdje su bile zatočene, kako bi sačuvale vlastitu čast, časne sestre skočile su kroz prozor s drugog kata. Teško ozlijeđene četnici su ih dokrajčili noževima i njihova tijela, u danima kada je sličnu sudbinu doživjelo oko 8.000 stanovnika ovog kraja, bacili u Drinu.

Zbog njihovog životnog puta, posvećenosti dobru i požrtvovanja u čuvanju vjere, dekretom pape 2011. godine proglašene su blaženima, nakon čega je Goražde postalo jedan od najvažnijih gradova za vjernike katolike iz cijelog svijeta./HMS/

Continue Reading