Connect with us

Kultura

HRVATSKI PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Na Kupresu se branila Hrvatska, moramo misliti o našem narodu u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović upozorio je u petak u Valpovu na probleme s kojima se Hrvatska, kao korisnik europskog novca, može suočiti dođe li do krize u Europskoj uniji, koja je po njegovim riječima “ostarjela i ušla u kontinuitet prosječnosti”.

“Bude li Europska unija nekoliko godina u gospodarskoj krizi, odmah će se postaviti pitanje zašto plaćamo onima koji imaju manje od nas, kamo taj novac ide”, rekao je Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Valpova u povodu obilježavanja Dana Grada.

“EU, za razliku od Amerike, nema vlastitu energiju”

“S time moramo biti potpuno na čisto jer to se može, ali i ne mora dogoditi. Ako se ne dogodi odmah, dogodit će se kasnije jer EU, za razliku od SAD-a, nema vlastitu energiju nego je uvozi što EU čini ovisnom”, dodao je predsjednik.

Ustvrdio je također da EU nema najjače i najdominantnije tehnologije na kojima Amerikanci i neki iz Azije zarađuju ogromne novce. “Drugima riječima, Europa je ostarjela i ušla je u jedan kontinuitet prosječnosti. Ono što proizvodimo kao kontinent proizvode i drugi, te uskoro nećemo više biti toliko konkurentni“, ustvrdio je predsjednik.

Govoreći o demografskim izazovima s kojima se suočava Hrvatska, Milanović je naglasio da nismo ušli u povijest i život 2013. godine ulaskom u Europsku uniju, te je strah da će nas nestati i da nas nema dovoljno nešto što nas prati još od vremena Strossmayera.

“Pomirimo se s činjenicom da nas neće biti 10 milijuna”

“Kroz desetljeća hrvatski narod je narastao do nekih pet milijuna ljudi u Hrvatskoj. Da je netko Strossmayeru prije 150 godina rekao da će nas krajem 20. stoljeća biti toliko, čovjek bi bio presretan“, kazao je predsjednik.

Dodao je kako se “moramo pomiriti s činjenicom da nas neće biti 10 milijuna” te da kroz istu situaciju prolaze i skoro sve zemlje i nacije srednje i istočne Europe.

Kako je prije njega kao gost svečane sjednice govorio i predstavnik općine Kupres iz BiH Zdravko Mioč, predsjednik Milanović naglasio je važnost Kupresa za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu.

“Hrvatska se branila na Kupresu”

“Kupres je posebno važan jer tamo se branila Hrvatska, u drugoj državi – Bosni i Hercegovini. Moramo misliti o našem narodu u BiH jer to je važna tema za Hrvatsku. Mi ono što je izvan Hrvatske ne tražimo, ali tražimo red tamo gdje se donose odluke koje nas se tiču, i to nas se pravno propisano tiču kroz Daytonski ugovor”, poručio je.

Na svečanosti su govorili gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, vršitelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović, priopćio je Ured predsjednika.

Dodijeljena su priznanja istaknutim pojedincima zaslužnim za dobrobit Grada Valpova./Hina/HMS/

Continue Reading