Connect with us

Scena

Ministar Oleg Butković vodi novi HDZ-ov pokušaj preslagivanja da se izbjegnu izbori

MAXPORTAL je u utorak 5. srpnja objavio da je HDZ ponudio Mostu obnovu Vlade s Oreškovićem, bez Karamarka.

Ialo su iz HDZ-a pokuÅ¡ali umanjiti značaj te informacije jer se posipaju pepelom nudeći suradnju premijeru kojeg su do jučer napadali; u preslagivanje zovu MOST, a na HDZ-ovom portalu već tjednima na naslovnoj stranici stoji uvredljiv tekst “Kako je Petrov postao Milanovićev ‘lajavi ćuko’”, danas su vijest o novim pokuÅ¡aju preslagivanja potvrdili i vodeći dnevni listovi u Hrvatskoj.

VEZANI SADRŽAJ:

Večernji list piše  da se “u HDZ-a danas mogla čuti prilično nevjerojatna informacija koja kaže da HDZ navodno i dalje pokušava dogovoriti saborsku većinu s Mostom i formirati Vladu bez izbora.” Navode i da u toj operaciji navodno sudjeluju i Andrej Plenković i Milijan Brkić, budući predsjednik i v.d. predsjednika

Za novo preslagivanje postoji teoretska mogućnost do 15. srpnja, kada se raspušta Sabor, što je nedavno potvrdila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Danas i jučer ta se priča intenzivirala jer nama izbori nikako ne odgovaraju. Svjestan sam da Most na to neće pristati, ali razgovara se s Petrovom. Šanse su male – rekao nam je izvor iz Predsjedništva HDZ-a. Čak se ide toliko daleko, kaže, da bi HDZ navodno pristao i da Tihomir Orešković bude ponovno premijer (kad bi to bio uvjet Mosta), premda su ga prije nepunih mjesec dana srušili u Saboru. Informacije iz HDZ-a su prilično bizarne, ali govore o panici u HDZ-ovim redovima.

U priče koje se čuju od HDZ-ovaca uklapa se i priča nezavisnog zastupnika Stipe Petrinekoji je potvrdio da ga jedna strana zove jer hoće bez izbora prikupiti 76 potpisa.

– Svi me zovu i sa svima razgovaram, u duhu pristojnosti. Zasad ne bih otkrivao detalje jer još postoji mogućnost da se presloži većina u Saboru – rekao nam je Petrina za Vecernjak.

U HDZ-u su svjesni da su za takav dogovor šanse gotovo nikakve, ali ipak pokušavaju, a akciju novog preslagivanja, potvrđeno nam je iz pouzdanog izvora, vodi ministar Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, uz podršku velikog broja stranačkih vetrana.

Iako Večernjak piše da su toj ideji bliski Plenković i Brkić nismo skloni u nju povjerovati, barem što se tiče Plenkovića, jer njega, osim premijerskog mjesta ne zanima ništa drugo.

HDZ-ova “slavonska frakcija” koju u stranci personalizira Tomislav Čuljak, nije zagovornik novog preslagivanja, zalaže se za nove liste, nove izbore i za njih bolji raspored dužnosničkih mjesta u novoj vlasti. Slavonci, koji inače puno daju HDZ-u, i ovaj su put ostali kratkih rukava, a Čuljak je odbio mjesto potpredsjednika Sabora kojim je vrh te stranke htio umanjiti bijes Slavonaca. No, to je neka druga tema.

Iz Mosta su nam, kako smo već ranije objavili, potvrdili da su im iz HDZ-a ponudili novo preslagivanje i da podržavaju da Tihomir Orešković ponovno bude premijer.

– Za Most bi to bila politička prostitucija. Neka HDZ i SDP skupe 116 potpisa i odnesu Predsjednici kao što su ih skupili za imenovanje Davorina Mlakara i Ingrid AntičevićMarinović za suce Ustavneog suda – poručilu su iz Mosta.

Most je, dakle, odbio Olega Butkovića i HDZ u novom pokušaju preslagivanja kojim je ta stranka željeli izbjeći nove izbore.

M. Marković/foto fah tropolje.info

Continue Reading