Connect with us

Sinovi povijesti

Nogometna lopta ili magična kugla koja proriče sudbinu Zemljine kugle

Zbivanja na Zemljinoj lopti sve se češće i jače odražavaju na nogometnoj lopti. Pa tako su Englezi u samo tri dana ispali iz Europe, i u političkom i u nogometnom smislu. Mali Island veliki je England s Eura poslao doma, Gordi Albion vraćen je kući taksijem za Babilon. Mala zemlja velikih vulkana izazvala je erupciju oduševljenja po svijetu, islandski golovi protiv nadmenih Engleza oživotvorili su u vremenu današnjem onu biblijsku o Davidu i Golijatu. Islandski “ribari” u engleskoj su mreži ulovili krupnu nogometnu ribu i zaribali puno toga, ne samo u nogometu, a ujedno i izribali one koji kao sve znaju pa su pojašnjavali svijetu kako Island nema nikakve šanse ako protiv njega igra veliki England, zaboravljajući da je nogometna lopta okrugla. I još im ne ide u glavu, a ide u englesku mrežu, kako taj mali Island može s Eura potjerati veliki England. Ako nogometna lopta na svoj način odražava stanje na Zemljinoj lopti, takvo nešto moglo se i očekivati. Ako su Islanđani iz svoje zemlje mogli izbaciti moćne svjetske banke, zašto ne bi s Eura “ćušnuli” potencijalne europske prvake? Pokazalo se kako se praksom vjere u sebe može poslati kući teoriju zavjere.

Samouvjereni i bahati Englezi bili su uvjereni da će u polufinalu srediti i te Španjolce, a umjesto da se sretnu u polufinalu na stadionu, sreli su se nakon osmine finala u – zračnoj luci. A prije toga su se Vicente del Bosque, španjolski izbornik, i Roy Hodgson, engleski izbornik, čuli telefonom. Roy reče:

– Naći ćemo se u polufinalu.

– A kod koga ćemo gledati, kod mene ili kod tebe? – upitao ga je Vicente del Bosque, kojeg su Vatreni zgodno uputili na nezgodne Talijane, a onda su Azzurri žurno “odfurali” Furiju s Eura.

Njihovi susjedi Portugalci bez pobjede u regularnom vremenu regularno su “dofurali” do polufinala. Moguće je bez ijedne pobjede, čak i bez postignutog gola, u regularnom dijelu biti regularni pobjednik. Svaka sličnost s događanjima na političkoj sceni uopće nije slučajna. A onda su nogometaši malog Walesa s Eura nogirali favorizirane Belgijance i frapirali nogometne sveznalce.

Mnogi Zemljinu loptu zabavljaju raznim gatanjima o mogućim i nemogućim rezultatima u nogometu, a zapravo je nogometna lopta postala čarobna kugla koja na svoj način proriče sudbinu Zemljine kugle. Mudri politički analitičari morali bi ozbiljno shvatiti ludovanje Škota nakon što je sudac odsvirao kraj Englezima. Islandske nogometne erupcije šire lavu diljem Velike Britanije, zemljama Commonwealtha i čitavog svijeta. Nekada su u Londonu voljeli reći kako u Britanskom Carstvu sunce nikada ne zalazi, zbog čega mnogi u svijetu nisu mogli mirno spavati. Povijest nas uči, a nogomet podsjeća, kako se ugodni rang može pretvoriti u neugodni bumerang, kako se efektna dominacija može pretvoriti u neugodni domino-efekt.

Nijemci i dalje ne mogu pobijediti Talijane u službenoj utakmici, eliminirali su ih ruskim ruletom jedanaesteraca. Čarobna nogometna kugla zna zašto Čarobnjak Messi u argentinskim finalima fula zicere i jedanaesterce, možda i zato što se ne može biti veći od Malog Zelenog, Maradone. A da se bilo malo skromnije glede euforije nakon Furije, vjerojatno bi Vatreni nakon Portugala pili slatki umjesto gorkog porta.

A gdje je u svemu tomu Bosna i Hercegovine koja nije ni u EU, ni na Euru, a ni s eurićima? Bosna i Hercegovine je država triju konstitutivnih naroda i ne može nikakav popis za jedan od tih naroda značiti i otpis. A sve je razvidnije da dva entiteta nisu sretan okvir za tri etniciteta, ali ni profil za Europu. Onda ni za Euro. A kamoli za euro. BiH želimo odlazak u Rusiju (Svjetsko nogometno prvenstvo) u nogometnom smislu, a u političkom u EU! Švicarska ili Belgija, države triju konstitutivnih etniciteta, uređenih na načelima konsocijacije, primjer su kako se može biti uspješniji u mnogo čemu, pa i nogometu, i od europskih sila.

I Britanci bi rado opet u Europu, a pogotovo u završnicu Eura. A kažu da je na vratima ureda sad već bivšeg izbornika engleske nogometne vrste Roya Hodgsona pisalo: “Vraćam se odmah!”.  Frano Vukoja

Continue Reading