Connect with us

Kultura

Milanovićeva poruka Fredu, Biljani i Toninu: “Ubijte se!”

25 STUDENOGA, 2023MAXPORTAL

Glasanje o “tzv. rezoluciji prava veta država članica Europske unije na odluke koje se donose kroz vijeće EU-a” izazvalo je svađu hrvatskih europarlamentaraca koji se nakon glasovanja nastavljaju optuživati tko izdaje nacionalne interese u Bruxellesu.

 

 

 

 

Hrvatski europarlamentarci različito su glasali o izvješću koje poziva na ukidanje jednoglasnosti u donošenju ključnih europskih odluka, što kritičari smatraju protivnim interesima malih država, a pristaše načinom povećanja učinkovitosti Europske unije.

Hrvatski zastupnici bili su podijeljeni pri glasanju za taj dokument. Pučani Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak su mu se usprotivili, kao i konzervativac Ladislav Ilčić te neovisni Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić.

Prijedlog zakona podržali su socijalisti i demokrati Biljana Borzan, Predrag Matić Tonino Picula te liberal Valter Flego.

Vijeće Europske unije i Europsko vijeće odlučuju isključivo jednoglasno o nizu “osjetljivih” pitanja, poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredaba u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

Milanović: “To je čin veleizdaje!”

Predsjednik Zoran Milanović je početkom listopada govorio na temu ukidanja jednoglasnosti u Europskoj uniji. Na skupu europskih državnika u porugalskom gradu Arraiolos hrvatski predsjednik je rekao kako bi “onaj koji u ime Hrvatske prihvati taj prijedlog, koji dolazi iz Njemačke i Francuske, počinio čin veleizdaje”.

“Pitanje mehanizama donošenja odluka na području vitalnih nacionalnih interesa su intimni prostor, a ako se jednoglasnost ukine EU će postati naddržava”, upozorio je Milanović.

“Onaj tko to želi, a koji nije ništa naučio iz iskustva Austro-Ugarske, Austrije prije toga, Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i ove zadnje Jugoslavije, nek’ se onda ubije.”

Milanović je istaknuo da EU ne može postati federacija jer je riječ o zajednici nacija koje su davno nastale, čije su uloge davno podijeljene i koje idu zajedno, ali i svaka nekim svojim putem.

Vijeće Europske unije i Europsko vijeće odlučuju jednoglasno o nizu važnih pitanja, poput vanjske i sigurnosne politike, financija,  odredbama u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

M. Marković/Foto: Facebook/N1

Continue Reading