Connect with us

Ekonomija

MILANOVIĆ KANADSKIM HRVATIMA: Idemo dalje pokušati od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti i na koju će te biti silno ponosni

PREDSJEDNIK HRVATSKE

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je u nedjelju Hrvatima u kanadskom Hamiltonu da Hrvatska ne treba njihov novac jer su ga već dosta dali, nego njihovu ljubav i da ostanu ono što jesu, dodavši da je na njima procjena hoće li se vratiti u Hrvatsku.

 

“Vaša je procjena i odluka trebate li se vratiti u Hrvatsku. Naše je srce otvoreno za vaše iskustvo, znanje, pamet, a iznad svega ljubav prema domovini, prema Hrvatskoj i njezinim tradicijama. Novca ste dali dovoljno. Hrvatska ne treba vaš novac, ali treba vašu ljubav i treba da ostanete ono što jeste”, poručio je Milanović hrvatskim iseljenicima u Hamiltonu u Kanadi gdje je posjetio Hrvatsku župu Svetog Križa koja je obilježila 65. obljetnicu djelovanja.

Ovo je Milanovićev prvi dolazak u Kanadu

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednika Hrvatske, on se u župi susreo sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom, koji je zbog te obljetnice došao u Kanadu, i hrvatskim svećenstvom iz Ontarija te je sa suprugom Sanjom Musić Milanović bio na svetoj misi.

“Ova crkva je sagrađena rukama, novcem, trudom i radom naših ljudi. Ovaj prostor i ova crkva su već 65 godina hrvatski, rekao je Milanović te čestitao svećenstvu i hrvatskim iseljenicima 65. obljetnicu Hrvatske župe Svetog Križa, a kanadskim je Hrvatima kazao da će ovaj posjet pamtiti kao nešto jako lijepo i toplo, pogotovo što mu je ovo prvi dolazak u Kanadu.

“Idemo dalje na posao napraviti zemlju na koju će biti ponosni”

“Nakon ovoga idemo dalje na posao da pokušamo od Hrvatske napraviti zemlju u koju ćete se vratiti po intuiciji i osjećaju. Ako takvu odluku donesete, jer ona ne smije biti nametnuta, i zemlju na koju ćete, ako se i ne vratite, biti silno ponosni”, rekao je Milanović koji će drugi tjedan u New Yorku sudjelovati na sjednici Opće skupštine UN-a.

“Ponosni ne samo zato što u nogometu razvaljujemo veće i bogatije, već i zato što će naprosto biti fino, pristojno, mirno i dobro mjesto za život, gdje se poštuje čovjek, poštuje obitelj, gdje svatko ima pravo na svoju privatnost, gdje ljudi imaju dovoljno da mogu uštedjeti, zaraditi i obogatiti se ako u tome vide smisao. Ali, gdje svatko ima pravo tražiti sreću, zaključio je Milanović.

Grad Hamilton je dom druge najveće hrvatske zajednice u Kanadi, nakon Toronta, a Hrvati u Hamiltonu imaju dugu tradiciju jer pored hrvatske župe, djeluje i najstarija aktivna hrvatska organizacija u Kanadi – Hrvatski narodni dom, koji ove godine obilježava 95. obljetnicu./Hina/HMS/

Continue Reading