Connect with us

Kultura

MERKEL: Podržavamo Hrvatsku, radujem se radu s novim premijerom i Vladom

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković u Berlinu se susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon susreta održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Hrvatska i Njemačka vrlo su povezane, kazala je Merkel na početku konferencije za novinare, javlja HRT.

“360 tisuća Hrvata živi u Njemačkoj, a više od 2 milijuna Nijemaca ljetuje u Hrvatskoj. Mi podržavamo Hrvatsku i partnerski odnos planiramo nastaviti”, dodala je. Kazala je kako je s hrvatskim premijerom razgovarala o proračunu te naglasila kako se raduje radu s novom hrvatskom Vladom.

Daljnjem produbljenju gospodarskih odnosa trebao bi pridonijeti i novoosnovani ‘Task force tim’ dviju država koji će svoju prvu sjednicu održati 15. ožujka, poručila je njemačka kancelarka.

Govoreći o migrantskoj krizi naglasila je kako Njemačka želi ponovno uspostaviti Schengen te kako izbjeglice ne bi trebale imati izbor u kojoj zemlji žele zatražiti azil. U sklopu obrane vanjskih granica Unije najavila je pomoć Turskoj.

Premijer Tihomir Orešković se zahvalio kancelarki na toplom dočeku. Kao najveći trenutni izazov EU-a i Hrvatske naveo je migrantsku krizu za koju je rekao da se mora rješavati ‘u zajedništvu’. Želja mu je još više pojačati gospodarsku i kulturnu suradnju s Njemačkom. Navodeći najvažnije gosodarske mjere i ciljeve hrvatske Vlade kazao je kako se raduje zajedničkoj izgradnji bolje budućnosti.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje financijsku situaciju u Hrvatsku Angela Merkel je rekla kako podržava politiku reformi, koje bit dovele do gospodarskog osnaživanja. ‘Njemačka je spremna pomoći tako da se naše tvrtke uključe u investicijske djelatnosti. Što su transparentniji uvjeti, to je bolje za investicijsku klimu’, rekla je Merkel.

Orešković je posjetio povijesni muzej i razgledao izložbu Umjetnost iz holokausta. Sastao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu te s apostolskim nuncijem u Njemačkoj Nikolom Eterovićem. tropolje.info

Continue Reading