Connect with us

Kultura

MEĐUGORJE: Na seminaru se okupilo 300 svećenika iz cijelog svijeta

Dvadeset i prvi međunarodni seminar za svećenike, na kojemu se okupilo oko 300 svećenika, đakona i bogoslov, završio je jučer u Međugorju.

Tema ovogodišnjeg seminara, bila je “Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan”. (Lk 6, 36) Program seminara “U Gospinoj školi” sastojao se od predavanja, zajedničke molitve, sudjelovanja u večernjem molitvenom programu, pohoda međugorskim brdima, piše Večerenji list.

Župnik iz Brestovskog fra Damir Pavić je, uz fra Marinka Šakotu, međugorskog župnika, bio voditelj 21. seminara za svećenike u Međugorju.

“Na ovom seminaru vladalo je prekrasno zajedništvo svećenika iz cijeloga svijeta koji zajedno razmišljaju o temi milosrđa. U Godini smo milosrđa, zato smo i uzeli za geslo ovogodišnjeg seminara one riječi iz Evanđelja po Luki: ‘Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan’. Mi smo ovdje svi braća, nas 300 svećenika iz cijeloga svijeta. Zapravo ne govorimo mi jedni drugima, nego mi ovih dana osluškujemo što Isus nama govori. Svi u bilo kojoj župi na svijetu, gdje god radimo s ljudima koji su nam povjereni, svi se susrećemo s istim problemima. I ovaj seminar prigoda je za podijeliti svoja iskustva u ovoj Godini milosrđa, ohrabriti jedni druge, te se nakon ovog seminara vratiti u svoju svakodnevnicu ohrabreni, utješeni, s novom snagom, vršiti svoje svećeničko poslanje. Svećenik je djelitelj Isusova milosrđa po svome svećeništvu. Pozvani smo činiti ono što je Isus činio.

Ja sam govorio svećenicima o našem trostrukom poslanju, poslanju milosrđa. To je služba oslobađanja, propovijedanje, služba iscjeljenja. Međugorje je mjesto Marijine prisutnosti, a Mariju nazivamo Kraljicom milosrđa, Kraljicom svećenika. I puno je lakše meni osobno kad dođem u Međugorje govoriti o ovoj temi, zato što čovjek osjeća zagovor Marije. U Marijinoj prisutnosti govoriti o milosrđu puno je lakše. Nitko nije došao slučajno ovdje u Međugorje. Svi znaju kako su ovi seminari nešto posebno.

To nije prikupljanje informacija, neko predavanje, nego je ovdje zaista uranjanje u tekstove Svetoga pisma, klanjanje, sveta misa, sama prisutnost ovdje, ozračje mira u Međugorju pomaže svećenicima lakše doživjeti ove duhovne vježbe, ovaj seminar”, kazao je na kraju župnik iz Brestovskog fra Damir Pavić. tropolje.info

Continue Reading