Connect with us

BiH

Marina Vukoja “Svjetski dan priče o vjetru

Svjetski dan vjetra je događaj koji se obilježava uz R 419 ne svake godine kako bi se trebalo inače obilježavati i to svakog 15. lipnja, već svake četvrte godine. Započeli su dani za ponovno otkrivanje energije, planiranja, utrke za mnogo čim i pokušaja manipulacije nad što većim brojem ljudi. Vjerovali ili ne, većina žitelja više nije podložna tim manipulacijama na koje su nasjedali njihovi djedovi, bake, očevi i majke!
Nažalost, minoran dio ushićen je pred novim obećanjima koja se prosipaju! Priča ponovo dobiva pažnju te započinje o magistralnom putu koji se čeka skoro 40 godina! Kako se u opisu navodi isti ne bi trebao imati niti jedan uspon veći od 8%.
Ovakav vid ushićenja i manipulacije nad pojedinim žiteljima uz R419 pojeo je više janjetine u zadnjih 40 godina  nego što su svi mještani u selima. Žitelji prepričavaju kako su na priču nasjedali, a nisu bili škrti prema promotorima obećanja pa bi pekli janjce i gostili ih ne bi li se obećanja što brže obistinila! Boksit se kopao i odvozio u enormnim količinama obećanja je bilo svakim danom sve više, zamislite od 1987. pa sve do 2022. godine! Sva ta obećanja pretvarala su se u luda radovanja, pa bi se pustila voda niz livadu, ubrzo nestane vode a livada se ne zazeleni u naredne četiri godine!
Poteže se pitanje hoće li i ova 2022. godina biti ista kao godine koje su prethodile?  20. svibnja 2022. održana je Javna prezentacija Idejnog projekta dionice regionalne ceste R 419 Izbično Rakitno. Na istoj se prezentirao Idejni projekt i iznosila mišljenja o prihvaćanju najbolje varijante od dvije ponuđene 1A, 1B ( potkrijepljeno slikama zapisnika).
Već 40 godina glumci uzaludno svojim pričama troše vrijeme žiteljima i sebi pa sagu o vjetru i zajedničkoj sinergiji nastavljaju i ove. Reklo bi se kako se predizborne priča i dalje prodaje samo kome više „eee“ malobrojnim pojedincima! Postavlja se i pitanje: Do kada? Odgovor se naslućuje dok ne umru!
Povlači se pitanje kad počinju radovi i kad je krajnji rok završetka istih? Pođe li se iz smjera Izbična pa do Sutine ili obrnuto tabla s rokom i završetkom radova još uvijek nije vidljiva, ne postoji. Sve je u fazi jedne savršene ideje! Stariji naglašavaju kako je ta ideja i prije nekih dvadeset godina  bila u realizaciji. Iznad Izbičkog polja u smjeru Sinokosa počeli su radovi pilanja šume kako bi se pristupilo projektu. Sve je nekako odjednom utihnulo! Što se desilo ne zna se?
Drugo važno pitanje: Do kada će mještani uz R 419 čekati asfalt, jer se ne zna ni početak radova na tom novom putu, a bome ni završetak?
Treće pitanje vrlo važno: Priča se i o milijunskim sredstvima, kako doći do istih? Vjerojatno putem europskih fondova,  sve je to velik zalogaj na dugom štapu koji iziskuje strpljivost, strpljenja nema više među žiteljima! Tu se postavlja još jedno potpitanje hoće li se moći izvući sredstva od fondova i do kada će mještani biti na čekanju? Gledajući mnoge manje zahtjevne radove po Hercegovini koji su u realizaciji po 20 godina, ovaj bi se sigurno „otegao“ i duže! Pitanje je koliko će do sada žitelja isti dočekati, a svjesni smo i bijele kuge koja hara!
Četvrto pitanje: Većina zemlje kojom dionica bi treba prolaziti je u privatnom vlasništvu, hoće li isti ustupiti svoje njive, šume itd., koliko će taj pothvat koštati, a da ne pitamo o dužini nagodbenog postupka? (Žitelji opet na čekanju i gutanju prašine!)
Sva ta savršena priča je u zraku koju vjetar raznosi šuškajući ju oko naših ušiju! Stvarnost je samo među žiteljima koji se u ljetnom razdoblju guše u moru prašine, a u ostalim razdobljima strahuju od putne kalvarije. Znamo da se put naspe svako tko zna koje godine tako se i sredinom svibnja nasuo tamponom, zamislite kamen tucanik, odokativne granulacije nekih 4-8 cm. To je „modul finoće“ po kojoj se trenutno vozi! Usponima je jako teško prometovati jer kotači na toj podlozi proklizavaju. Teško je opisati cijelu ovu situaciju. Glumci su i dalje na djelu, neumorni i šire „deja vu“ sagu o putu s dvije asfaltne trake! Samo kada će se okončati, ne zna se? Na sve ovo žitelji poručuju: „Dosta je čekanja uradite nam jednu asfaltnu traku i spojite nas u dva pravca sa Širokim Brijegom i Posušjem kako bismo mogli normalno prometovati do posla i natrag svojim kućama. Druga neka se radi kad se sredstva pronađu! Nećemo se gušiti u prašini i kupovati vodu za piće, seliti iz svojih domova … Želimo dostojanstven život koji priliči čovjeku u 21. stoljeću“!

Continue Reading