Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ: Očekujem od Srbije da, kad su u pitanju prava Hrvata, s riječi prijeđu na djela

Saborski zastupnik HDZ-a  Božo Ljubić poručio je u četvrtak kako Hrvatska, koja je na primjeren način riješila pitanje svojih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku, ima puni kredibilitet zahtijevati da se na sličan način riješi pitanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

“Očekujem od predsjednika Aleksandra Vučića, vlade, parlamenta Republike Srbije da prijeđu s riječi na djela kad su u pitanju prava Hrvata u Srbiji”, istaknuo je Ljubić u Hrvatskom saboru potaknut pismom koje je, sredinom veljače, Saboru poslao Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije, prenosi Hina.

Povod za pismo, objasnio je, napad je na bivšu ravnateljicu Suvremene galerije u Subotici Nelu Tonković, koju preko društvenih mreža uporno nazivaju ustašicom i verbalni napadi na predstavnike Katoličke crkve u Subotici, gradu koji je sjedište kulturnog i političkog života preostalih Hrvata.

Ljubić je citirao dio pisma koji oslikava probleme s kojima se susreću predstavnici hrvatske manjine u Srbiji.

“Predstavnici ekstremističkih grupacija ne biraju riječi kada je u pitanju negativno etiketiranje hrvatske zajednice u Srbiji, najčešće ih pogrdno nazivajući pripadnicima vojnih snaga NDH. Ono što dodatno unosi nespokoj kod pripadnika hrvatske manjine je to što službena tijela srbijanske države, prije svega tužiteljstvo, ne čine ništa kako bi zakonom zabranjeni govor mržnje sankcionirali”, prenio je zastupnik.

Podsjetio je kako su predstavnici Srbije bili vrlo glasni kad su nedavno napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde u Splitu, pridružio se osudi napada, ali i naglasio da se od Srbije očekuje da zaštiti “svoje građane hrvatske nacionalnosti unutar svojih granica, najmanje kako je to uređeno Sporazumom iz 2004. koji su potpisale dvije države”.

Sa 250 tisuća, broj Hrvata pao na samo 57 tisuća

Do sada nije riješena zastupljenost hrvatske zajednice u svim tijelima državne vlasti te u javnim ustanovama, poduzećima te u drugim institucijama, pogotovo zastupljenost Hrvata u Skupštini Srbije, pobrojao je.

Posljedica svega, istaknuo je, smanjenje je broja Hrvata u Srbiji.

Sa 250 tisuća, koliko ih je bilo u prošlom stoljeću, broj im se, po popisu iz 2011. smanjio na nekih 57 tisuća. Samo u tijeku velikosrpske agresije, u Srbiji je nestalo oko 40 tisuća Hrvata, još uvijek nisu riješena brojna ubojstva, protjerivanja, naveo je Ljubić, upozoravajući da se svakih deset godina broj Hrvata smanjuje za 10-ak tisuća.

“Stoga očekujem od vlasti i najviših dužnosnika Srbije da se manje bave Hrvatskom, imputirajući njenom modernom društvu i državi grijehe ustaškog režima, a da se posvete izgradnji modernog društva u kojem će se prava manjina štititi”, poručio je HDZ-ov zastupnik.

Continue Reading