Connect with us

Sinovi povijesti

LJUBIĆ I VUKOJA S PREDSJEDNICOM RH: Zahtijevi Hrvata u BiH idu u smjeru jačanja stabilnosti zemlje, Hrvatska ih treba snažnije podržati

Predsjednik Glavnog vijeća  HNS-a BiH i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske  te voditelj Odjela za kulturu, sport i medije GV HNS BiH i ravnatelj HNK Mostar,  Ivan Vukoja sastali u se danas u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske  Kolindom Grabar Kitarović.

Izaslanstvo Glavnog vijeća je informiralo Predsjednicu Hrvatske o političkim prilikama u BiH, posebno o položaju Hrvatskog naroda.

Dr. Ljubić je posebno istaknuo da se broj Hrvata u BiH u odnosu na stanje prije rata prepolovio, te činjenicu da je samo u prethodnoj godini oko 14.000 Hrvata napustilo BiH. Naglasio je kako je to problem koji traži žurne odgovore i konkretne aktivnosti.  Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.

„Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH.“ – kazao je Vukoja i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarević istaknula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom i kulturnom i svakom drugom planu, te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.

Dr. Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.

Zajednički  zaključak sastanka je kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata, te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje. tropolje.info

Continue Reading