Connect with us

Uncategorized

LJETOVALIÅ TE I OPSKRBNA ZONA

GDJE PRIPADA HRVATSKA: Mi smo prosječna država EU samo za zapadnjake koji tu dolaze ljetovati!

Autor:  tropolje.info

Hrvati s ulaskom u EU ne žive ništa bolje, a onaj koji nas želi svrstati u europski prosjek može samo biti nestručan ili nemoralan. No, nije iznenađenje da se naši političari savršeno uklapaju u obje kategorije?

Države zapadne Europe vide Lijepu našu kao mjesto gdje oni dolaze u kupovinu radne snage. “Stav ljudi o otvaranju granica u zemljama EU i odlasku radnika van me neugodno iznenadio. Zapravo je krajnje ponižavajuće. Ispada da je Hrvatska samo opskrbna zona za EU. Tako nas EU tretira i njihovi političari javno izjavljuju da nas trebaju. Teško mi je pojmiti da se o odlasku 200 000 građana priča s takvom ravnodušnošću. Njima je to mala brojka, ali za nas je to katastrofalno”, smatra demografski stručnjak Anđelko Akrap. Za zapad Hrvatska nije ništa više od opskrbne zone. I zbilja, onaj koji sa zapada dođe ljetovati u Hrvatsku se ovdje osjeća “k’o doma’, ali za Hrvate, Hrvatska je sve samo ne prosječna zemlja unije.

Cijene gotovo iste kao na zapadu!

Da to pojasnimo u najjednostavnijim brojkama. Prosječna Hrvatska satnica je oko 9.40 eura, što je jedva više od 70 kuna. Tako bar kažu podatci Eurostata. Zato je u ostatku Europe prosječna satnica nešto veća od 180 kuna. Kako smo već pisali, takvu satnicu u Hrvatskoj ima samo najbolje plaćeni direktor. Drugim riječima, cijene hrane u Hrvatskoj su za desetinu manje u odnosu na prosjek EU, ali zato nam je plaća nekih dva i pol puta (oko 150 % veće satnice). Što se tiče cijene komunalija, neke mudre glave u Europskom parlamentu su se prije koju godinu sjetile da bi mogli ujednačiti cijene plina, a kako je krenulo i cijene struje nisu daleko od toga. Za prosječnog Hrvata to je značilo dodatni mjesečni trošak od 200 kuna. Hvala EU! Ipak, ono što bi nas trebalo najviše smetati je da smo “punopravna” članica EU, ali se nas tretira kao drugorazrednu državu.

Kao primjer ćemo uzeti kupovinu preko interneta. Hrvati sve više imaju naviku kupovati online, ali se svega trećina i dalje boji da će im netko uzeti novac, a ništa poslati zauzvrat. Zašto bi vjerovali u poštenje, kad i EU našim građanima uzima više nego što je potrebno? Primjerice, kad netko iz Hrvatske naručuje robu preko interneta iz Velike Britanije, on za dostavu plaća više nego što to plaća bilo koji drugi državljanin EU. Zašto? Jer je iz Hrvatske. Naša europska “braća” su nas forsirala da napravimo svakojake reforme da bi se bolje uklopili, ali kad su oni trebali napraviti isto, negdje je nastao problem. Licemjerstvo europskih čelnika se jedino može zasjeniti s licemjerstvom naših domaćih političara.

“Nismo zemlja kakva bismo mogli i željeli biti, ali napravili smo golem pomak i danas smo prosječna članica Europske unije”, izjavila je u lipnju 2013. naša ministrica vanjskih poslova. Tako je Vesna Pusić prije manje od dvije godine ponosno izjavila kako smo se uklopili u veliku sretnu europsku obitelj, no podatci i tada i danas govore za sebe. Očito da su za nju problemi običnih građana zapravo vanjski jer na Hrvatsku gleda kao da ne živi tu. Dok se prosječni prihodi Hrvata ne ujednače s onima u EU, nitko ne može reći da smo mi prosječna zemlja Unije. Ne samo to, već je i naš minimalac daleko od europskog prosjeka.

Kad nas je Pusić počastila tom grotesknom izjavom, za mišljenje smo pitali jednog od vodećih hrvatskih ekonomskih stručnjaka Slavka Kulića da nam objasni kako je Pusić došla do tog zaključka. “Zadaća politike je da prosipa optimizam, bio on neopravdan ili poluopravdan. Hrvatsko stanovništvo živi na sve nižoj razini kvalitete. To ne vidjeti i govoriti da nam je bolje s članstvom upozorava da osoba nema nikakvog poimanja morala i etike spram stanovništva”, smatra Kulić.

Podatci jednostavno ne lažu. Hrvati s ulaskom u EU ne žive ništa bolje, a onaj koji nas želi svrstati u europski prosjek može samo biti nestručan ili nemoralan. No, nije iznenađenje da se naši političari savršeno uklapaju u obje kategorije?

Continue Reading