Connect with us

Kultura

Lilja Zovko “Hodočasnici Zemlje Humske sa duhovnikom fra Andrijom Nikić su hodočastili u Rim na svečanu Svetu Misu prigodom 600godina od rođenja Kraljice Katarine”

Hodočastili su članovi i članice Napretka Mostar, Hrvatske žene, te rukovodstvo HAVC Kraljica Katarina i članice Zajednice  žena HDZ BiH
u subotu, 4. svibnja 2024. slavljena je svečana Sveta Misa u bazilici Santa Maria in Aracoeli u povodu
600. obljetnice rođenja kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Željkom Majićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom. Koncelebrirali su svećenici iz Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima, te svećenici franjevci iz Rima i svih krajeva. Moguće najstariji ali vidno sretan je koncelebrirao fra Andrija Nikić (hodočasnik iz Zemlje Humske)
—–
Prije 600 godina u zemlji Humskoj davne 1424 godine se rodila posljednja kraljica majka Katarina Kosača, a umrla je u Rimu davne 1478 godine kao trećoredica franjevačkog reda po uzoru na svetu Elizabetu Ugarsku (1207-1231)… slične tragične životne priče sa različitim uvjetima i posljedicama, ali jedinstvena vjera u Boga koja im je bila izvor mira, ljubavi i snage za teški križ koji su nosile do konca ovozemaljskog života.
Kraljica Katarina Kosača Kotromanić je sahranjena 1478 g. u bazilici Santa Maria in Aracoeli ispred oltara.
Nakon zemljotresa bazilica je obnovljena 1590 godine i nadgrobna ploča je stavljena pored glavnog oltara na desni stub  a zemni ostaci u zajedničku grobnicu.
Hvala Bogu na ovoj milost
 

Continue Reading