Connect with us

Sinovi povijesti

Kupres: Zaštitimo Domovinski rat

U velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres jučer je svečano obilježena 24. obljetnica pada Kupresa, te su brojni Kuprešaci, branitelji i obitelji poginulih odali poštovanje svima koji su dali svoje živote za slobodu hrvatskog naroda.

Ovom prigodom načelnik Kupresa Perica Romić pozvao je da se zaštiti Domovinski rat jer će „naša djeca učiti da su naše žrtve izginule u građanskom ratu i da su se međusobno poubijali“.

„Osjetite ogorčenost i ljutnju na reakcije na presudu Vojislavu Šešelju. Obezvrijeđen je Vukovar, to se ticalo presude suda, a naša odgovarajuća reakcija je izostala“, istaknuo je Romić.

Sve nazočne je pozdravio i general Ljubo Ćesić Rojs istaknuvši kako je Kupres prošao kroz povijest i da se tu pokazalo jedinstvo.

„Kako bi rekao predsjednik svih Hrvata. ‘Na Kupresu se nije branilo samo hrvatstvo nego strateÅ¡ki interesi Republike Hrvatske.’ Jako malo se spominju dva velikana, Gojko Å uÅ¡ak i Franjo TuÄ‘man jer da nije bilo njih, danas bi se igralo Žikino kolo“, rekao je general Rojs.

Na ovom svečanom skupu predstavljena je i knjiga ”Huda Jama” istraživača slovenskih pismohrana i pisca Romana Leljaka.

U sklopu službenog programa obilježavanja godišnjice pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu” položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima Suho polje, Kupreško polje i kod spomen-obilježja vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju, te kod križa u groblju kod župne crkve i masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata “Ogledala”. Nakon toga je u crkvi Svete obitelji služena sveta misa za poginule u obrani domovine koju je predvodio don Marko Tomić.

Matea Romić tropolje.info

Continue Reading