Connect with us

Priopćenja

‘KUM SVIH KUMOVA’ Å IRI SVOJ POSLOVNI IMPERIJ

Čelnik PBZ-a Božo Prka skriveni je vlasnik Green Golda, Zavrtnice i Medike!?

Autor: Ivica Stojić/7 

Ovih je dana iz bankarskih krugova procurila vijest da je Božo Prka skriveni vlasnik Green Golda, Zavrtnice i Medike. Upravo u ta tri projekta upumpan je, kroz kredite Privredne banke Zagreb, ogroman novac, a odavno se zna  da PBZ služi kao kasica prasica  ‘Kumu svih kumova’, kako u intimnim krugovima nazivaju  Božu Prku .

Hoće li predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, Božo Prka, uspjeti u svojim nakanama da se, uz malu pomoć svojih prijatelja i bivših premijera iz stare garde HDZ-a,  Nikice Valentića i Franje Gregurića, dočepa fotelje ministra financija u budućoj HDZ-ovoj vladi? Pitanje je to koje se ovih dana sve češće čuje, ne samo u Prkinoj banci, nego i u Središnjici glavne oporbene stranke. I dok jedni, uglavnom stara garda,  guraju Prku u buduće Karamarkove Banske dvore, dotle ogroman broj onih drugih vjeruju da njihov stranački šef i budući premijer neće nasjesti  na te sugestije i pritiske, jer bi, smatraju, Prkin odabir na mjesto ministra financija bio pouzdan pokazatelj da se ta stranka ni za milimetar nije promijenila na bolje.
Uostalom, Hrvatskoj su pogotovo u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji potrebni stručnjaci i istinski znalci u budućoj Vladi, a ne rashodovani političari koji su cijeli život radili samo za sebe i interese svojih bližnjih. A u grupu takvih političara zasigurno spada i  Božo Prka, bivši ministar financija upravo u Valentićevoj vladi. Prka je  u Vladu ušao 1992. godine na poziv tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića i bio je pomoćnik ministra. Nakon godinu dana postao je zamjenik ministra financija, dr. Zorana Jašića. Potom je u vladi Nikice Valentića dogurao do mjesta ministra financija. U Vladi je bio do jeseni 1997. kada je napustio čelno mjesto u Ministarstvu financija. Povod za njegov odlazak iz Vlade, navodno je bio sastanak na Brijunima kod Tuđmana, na kojem se raspravljalo o poreznoj reformi, na koji Božo Prka, kao ministar financija, nije bio pozvan. Tamo se raspravljalo o uvođenju PDV-a koji je on pripremio zajedno sa Škegrom i Valentićem. Čim je za to saznao, Prka je podnio ostavku. S dužnosti je razriješen na osobni zahtjev 11. rujna 1997. da bi godinu poslije postao predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb koja je u to vrijeme bila u državnom vlasništvu. Na tom je mjestu ostao do dana današnjeg.

Zanimljivo je spomenuti da je Božo Prka, dok je obnašao funkciju ministra financija, dokapitalizirao Privrednu banku Zagreb sa 2 milijarde i 300 tisuća maraka, a onda je tako dokapitaliziranu banku prodao Talijanima za 640 milijuna maraka!? Mnogi se i danas u čudu pitaju kako se nadležne institucije sve ove godine nisu zainteresirale za slučaj PBZ-a, jer upućeni tvrde da se tu ne radi samo o sukobu interesa, nego i o klasičnom ratnom profiterstvu, čije procesuiranje ne zastarjeva.

PBZ – Prkina privatna kasica prasica

Ovih je dana iz insajderskih krugova procurila vijest da će jedna od prioritetnih zadaća budućeg premijera Tomislava Karamarka biti, naravno u granicama njegovih premijerskih ovlasti, poticanje nadležnih institucija na studiozno i temeljito bavljenje pretvorbenim kriminalom, ratnim profiterstvom i pljačkom Hrvatske, istrage kojih je on osobno započeo još 1993. kada je bio načelnik PU zagrebačke. Podsjetimo s tog mjesta je morao otići, između ostalog, i zbog slučaja “Gradski podrum” zbog kojeg je puno godina kasnije bio osuđen i najpoznatiji pretvorbeni tajkun Miroslav Kutle koji je nakon izricanja presude u Hrvatskoj pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.
Karamarko zasigurno puno toga zna i o dokapitalizaciji Privredne banke Zagreb i ulozi tadašnjeg ministra financija Bože Prke u toj dokapitalizaciji. No, nije samo to jedini krimen koji se čelniku PBZ-a stavlja na dušu. U posljednje vrijeme sve se češće, baš iz bankarskih krugova, može saznati za Prkine privatne biznise za koje mu je PBZ bio kasica prasica, a koji su završavali u predstečajnoj nagodbi, gdje je banka pretrpjela golemu štetu. Sve se glasnije postavljaju i pitanja,  kako su se isplaćivali bonusi za dobro poslovanje banke i s tim u svezi  konstatacije da će banka zbog tih “zdravih i dobrih” projekata – “potonuti”.
Stoga i nije čudno što Prkina nervoza postaje sve očitija kao i njegov pokušaj panična bijega s “mjesta zločina” u političke vode. Insajderi nam kažu da Prku njegovi dobri poznavatelji, u intimnim društvima nazivaju “kumom svih kumova”, pa je tako ovih dana procurila i vijest kako je upravo on skriveni vlasnik Green Golda, Zavrtnice i Medike. A upravo je u ta tri projekta upumpan kreditima Privredne banke Zagreb – ogroman novac. Inače, odavno se zna  da PBZ služi kao kasica prasica  “kumu svih kumova” – Boži Prki.

‘Kuma svih kumova’ hvata panika

Počnu li, napokon, nadležne institucije raditi svoj posao, upućeni tvrde da bi imale pune ruke posla  u ta tri projekta u kojima se Prka spominje kao skriveni vlasnik. O visini i opravdanosti kredita PBZ-a koji su u njih upumpani, ovih se dana naveliko raspravlja u bankarskim krugovima. No, ako i kada ta rasprava iz bankarskih krigova preseli u Gajevu, “kumu svih kumova” zasigurno neće biti ugodno.
No, ima tu još puno otvorenih pitanja zbog kojih bi bivši ministar financija i čelni čovjek PBZ-a morao osjećati nelagodu, pogotovo kada bi se našao oči u oči s istražiteljima. Tako, primjerice, hrvatsku javnost silno zanima pozadina dodjele višemilijunskog kredita koji je PBZ dao umirovljenom generalu Ivanu Čermaku za kupnju Croduxa u Hrvatskoj. Nadalje, neki dobro obaviješteni izvori se pitaju, zašto je Josip Baričević, vlasnik zagrebačke tvrtke “Ljekarne Baričević”, ušao u partnerstvo sa Čermakom, te je na nagovor svog kuma Bože Prke, “ubacio” 24 milijuna eura u tvrtku Crodux. Tih 24 milijuna eura Baričević je držao kao depozit u Privrednoj banci Zagreb.
Je li Prka svojeg kuma Baričevića uvukao u taj kako ga je nazvao “naftni biznis stoljeća”, da bi poznatom zagrebačkom apotekaru podebljao financijski saldo, ili je pak tim silnim milijunima eura spašavao svoju i Čermakovu kožu, s obzirom na činjenicu da je PBZ već nekoliko puta odgađao dospijeće spornog kredita umorovljenog generala za kupnju Croduxa.
A kad smo već kod Prkinih kumova, bit će zanimljivo vidjeti kako će se u konačnici raspetljati i priča s njegovim još jednim kumom, Milanom Naperotićem, kojeg mnogi, a ne samo Damir Kajin, nazivaju glavom Hypo-hobotnice u Istri. Inače, Naperotić je svog kuma Prku smjestio u svoju blizinu u vikend naselje Tar kod Poreča, gdje gazda PBZ-a često provodi ugodne trenutke odmora. Možda ga uhvati i panika pri pomisli na Poreč zbog sve učestalijih priča o obnavljanju postupka za izdavanje dozvola za kockarnice u Poreču u vrijeme dok je bio ministar financija. Podsjetimo, tamo je bilo okupljalište talijanske mafije koja je bila i više nego galantna prema izdavateljima koncesija…
Za Božu Prku, kojeg su u mladosti zvali Mrki, njegovi dobri poznavatelji kažu da je bio veliki frajer, pogotovo u studentskim danima kada je dolazio na zabave u Studentski dom na Savi. Međutim, njegov život se stubokom promijenio onoga trenutka kada je dobio batine  zbog AGM-a. Od tada je postao povučeniji, ali i mnogo grabežljiviji nego prije.

Continue Reading