Connect with us

Priopćenja

HDZ i SDA potpisali sporazum o formiranju Vlade u SBŽ-u, DF ispao iz koalicije

Sporazum o formiranju Vlade u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) večeras su u Travniku potpisali predstavnici županijskih odbora SDA i HDZ-a BiH.

Na sastanku nisu sudjelovali predstavnici DF-a a, kako je rečeno, večerašnjim dogovorom potvrđeno je kako ta stranka više nije partner za formiranje županijske Vlade.

Predsjednica županijskog odbora HDZ-a BiH Lidija Bradara kazala je novinarima da će tijela dviju stranaka razmotriti potpisani sporazum i načela djelovanja skupštinske većine, dok bi u srijedu trebao zasjedati skupštinski kolegij koji će odrediti termin sjednice koja će biti posvećena potvrđivanju županijske Vlade.

Na pitanje novinara hoće li SDA i HDZ BiH imati potrebnu skupštinsku većinu za imenovanje Vlade, Bradara je kazala kako očekuje da će nakon predstavljanja načela o uspostavi vlasti biti osigurana potpora i više od dvije trećine zastupnika.

Predsjednik županijskog odbora SDA Asim Mekić kaže kako dogovor podrazumijeva da SDA i HDZ BiH zadrže ministarstva koja su imali u proteklom sazivu, dok će mjesta koja su pripadala SDP-u biti podijeljena i to na način da SDA dobije Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, dok bi HDZ-u BiH pripalo Ministarstvo financija.

Premijer će biti iz SDA dok će, kako je rečeno, ministra iz reda srpskog naroda predložiti HDZ BiH, uz suglasnost SDA. Tropolje.info

Continue Reading