Connect with us

Kultura

Krišto u Širokom Brijegu pozvala na iskazivanje zajedništva danas i u budućnosti, kada god bude potrebno za hrvatski narod

„Prvi put imamo zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor BiH. U ove izbore idemo po neizmjenjenim izbornim pravilima, nismo imali pravo na politički pluralizam. Kandidaturom zajedničkog kandidata, poslali smo poruku svima. BiH je naša domovina i samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna, nacionalna prava Hrvata u BiH“, kazala je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na večeras održanom predizbornom skupu u Širokom Brijegu.

„Naše najvažnije političko pitanje je ustavnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH. BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, nepravdeno podjeljena na dva entiteta, uz to imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda. Poručimo im da je BiH naša domovina i da rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda BiH, jamče njenu opstojnosti, sigurnosti i europsku budućnosti“, poručila je Krišto.

„Samo kroz svoje legitimne političke predstavnike i kroz institucije i tijela zakonodavne i izvršne vlasti možemo ostvariti svoju ustavnu jednakopravnost, izboriti bolji i kvalitetniji život za svakog čovjeka. Ova Bosna i Hercegovina je i naša domovina, domovina koju gradimo, izgrađujemo, a ne dijelimo i ne rušimo. Hrvati nisu podstanari u bIh, nego suvren, konstitutivan i ustavotvoran narod“, zaključila je Krišto te pozvala na iskazivanje zajedništva danas i u budućnosti, kada god bude potrebno za hrvatski narod.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poručila je kako je BiH suočena s brojnim političkim, gospodarskim, socijalnim, demografskim i drugim izazovima i problemima. „To želimo mjenjati u budućnosti. Da to možemo i znamo, pokazuje naš izborni program koji smo nazvali Stvaramo promjene za budućnost. Da imamo odvažne i sposobne ljude za takvo što, pokazao je Hrvatski narodni sabor BiH kandidiravši jednu zajedničku kandidatkinju gospođu Borajanu Krišto za našu buduću hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. Svjesni smo da izbore prate politički procesi koji će odrediti kakva će biti budućnost BiH, stoga, izbor koji pravimo 2. listopada nije izbor za nas kandidate i za naše liste. 2. listopada izbor je glasa Hrvata u kakvoj BiH želimo živjeti“, poručila je Filipović.

„Kao nositelj liste za Parlament Federacije BiH, institucije koja je usmjerena na jačanje unutarnje društvene stabilnosti i osiguranje dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom. HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, nude rješenja i programe, a te programe iz godine u godinu pretvaramo u stvarnost. Želimo osigurati život po mjeri čovjeka koji može raditi i živjeti od svog rada, kako u gradovima tako i na selima. Stoljetna žrtva našega naroda u borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima sve nas danas obvezuje biti ustrajan, dosljedan, nepokolebljiv i u službi svog naroda“, kazao je Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH, uz poziv da 02. listopada povjerenje iskažemo našoj zajedničkoj kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gospođi Borjani Krišto kao i svim kandidatima na listama HDZ BiH i HNS-a.

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj županijske liste za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke kazao je kako se ova županija ističe kao najrazvijenija županija u Federaciji. „Ova Županija je najkvalitetnije razvila sustave socijalne zaštite, unatoč nepravdi pri raspodjeli sredstava od neizravnih poreza. Ova županija uz dobre izborne rezultate daje tri člana u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“, istaknuo je Ćosić.

Ćosić je govorio kako se biraju liste za skupštinu, Federaciju i Parlamentarnu skupštinu BiH, a nema liste za Doma naroda. „U medijima već godinama slušamo da su svi ti politički mitraljezi sarajevske velikobošnjačke politike usmjereni upravo prema domu naroda. Zato što je to posljednja crta obrane naših hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Ćosić, te pozvao na jedninstvo i obranu hrvatskih političkih interesa 2. listopada.

Domaćin večerašnjeg skupa Miro Kraljević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg i gradonačelnik Širokog Brijega, također je pozdravio nazočne i prezentirao pobjednički izborni plan za Široki Brijeg.

zeljko

Continue Reading