Connect with us

Kultura

Krišto na obljetnici Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a: Gradimo bolje i ugodnije uvijete za život svakog čovjeka u BiH, ona je naša domovina

„Teško je pronaći prave riječi za doprinos svih onih koji su nam svojim žrtvom i hrabrošću podarili slobodu i obvezali nas da je čuvamo. Jednim dijelom, vaš doprinos potvrđen je ratnim vojnim odličjima, a ponos koji svi skupa iskazujemo upravo je poštivanje vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstva svakog branitelja HVO-a“,  kazala je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH obraćajući se na svečanoj akademiji povodom obljetnice nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, održane danas u Vitezu.

„U ovim prigodama s osjećajem zajedništva prisjećamo se dana ponosa i slave kada je jedini cilj bio obraniti svoja ognjišta i svoj narod. Na poseban način moramo spomenuti sve one za koje smo prije ove svečane akademije položili vijence i upalili svijeće, jer upravo su oni dali ono svoje najvrijednije kako bismo mi danas bili ovdje“, istaknula je Krišto.

„Djelujući kroz ovu Udrugu, kao i sve druge Udruge proistekle iz Domovinskog rata gradimo integritet hrvatskog naroda u BiH štiteći dignitet i ulogu HVO-a u stvaranju slobode i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva naroda. Znajući kako ste se nesebično borili za svoj narod, dajući sebe za njegovu slobodu, danas nama dajete dovoljno snage da zajedništvom štitimo interese hrvatskog naroda u BiH. Previše je žrtava kojima se poklanjamo da bismo se odrekli takvog jednog puta i onoga što nam je Ustavom zajamčeno, a što smo Washintonskim i Daytonskim sporazumom ugradili u temelje BiH. Samo snagom našeg zajedništva izborimo se i za našu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH i radimo na boljoj i ugodnijoj budućnosti u BiH. Gradimo bolje i ugodnije uvijete za život svakog čovjeka u BiH, ona je naša domovina, domovina hrvatskog naroda, zaključila je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Lazar Martinović predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je ovaj skup svjedočanstvo zajedništva koje se njeguje unutar Udruge, ali i u suradnji s drugim Udrugama HVO-a. „Naša je obaveza da zajedno s drugima radimo na zaštiti digniteta i uloge HVO-a u Domovinskom ratu u BiH“, istaknuo je Martinović, te prezentirao aktivnosti koje je Udruga provodila u proteklom razdoblju. „Odlučno i bezkompromisno podržavamo i podržat ćemo politiku zajedništva koju predvode stranke članice Hrvatskog narodnog sabora, predvođene stožernom strankom HDZ-om BiH na čelu s dr. Draganom Čovićem“, zaključio je Martinović.

Ilija Nakić ratni general Hrvatskog vijeća obrane, nositelj županijske liste Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH za Sabor ŽSB-a istaknuo je kako se i 90-tih godina imalo izbora te poslao poruku svima na skupu, posebno mladima. „Mogli smo i mi otići, puno nam je teže bilo, svjesni smo bili da nam je glava bila u pitanju, svjesni da su nam cijele obitelji bile u pitanju. Međutim, nešto puno jače, puno moćnije, nešto što mi ni danas možda ne razumijemo, prvi ja, vezalo nas je za naš prostor, za naš dom, vezalo nas je za naše ljude. Pozivam vas da sa današnjeg druženja i skupa ponesmo pozitivnu sinergiju i prenesmo je na naš prostor te da se 2. listopada istinski, izborimo za svoje pravo i jednakoravnost“, poručio je između ostalog general Nakić.

„Svi poginuli, nestali, ranjeni i svi pripadnici HVO-a dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu, i najzaslužniji su za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Danas hrvatski narod u BiH mora biti ujedinjen kao i 90-tih godina prošlog stoljeća“, kazao je Branko Cindrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja tome Medveda, poručivši kako će branitelji i pripadnici HVO-a uvijek imati pomoć i potporu i suradnju, ministra hrvatskih branitelja gospodina Medveda kao i Vlade Republike Hrvatske.

Obljetnici je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem spomeniku u Vitezu. Vijence i svijeće položili su izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, izaslanstvo udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB i izaslanstvo Oružanih snaga BiH HVO.

Continue Reading