Connect with us

Kultura

KOŽUL ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: Ne bojimo se usamljenosti kada je u pitanju poštivanje presuda Ustavnog suda BiH

-Kada god Bakir Izetbegović nešto opširnije govori o političkom stanju u BiH upadne u zamku kontradiktornosti. Tako da građanski princip zagovara u državi BiH (bez obzira na jasna ustavna ograničenja), ali ga ne želi u Mostaru. Ne bojimo se usamljenosti kada je u pitanju poštivanje Ustava BiH i presuda Ustavnog suda, rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BIH u zastupničkom domu Parlamenta BiH, odgovarajući za Hrvatski Medijski Servis na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kako će HDZ BiH ostati usamljen u inzistiranju na izmjeni Izbornog zakona BiH te si tako nanijeti ogromnu štetu.

Izetbegović je, podsjećanja radi, u intervjuu za jednu sarajevsku televiziju kazao kako HDZ BiH, inzistirajući na izmjenama Izbornog zakona BiH (koje podrazumijevaju izbor članova Predsjedništva BiH, domove naroda Parlamenta BiH i FBiH, te reformu izbornih pravila za Grad Mostar), sebi može nanijeti ogromnu političku štetu jer će tako ostati usamljen u svojim zahtjevima. Dodao je da se pitanje izmjena Izvornog zakona neće lako riješiti jer je to nerješivo već 1 godina. S druge strane, Izetbegović ml. tvrdi da SDA neće “popuštati” oko rješenja za Mostar.

-Srušili su im grad, srušili su im most, imali su šest općina, uzeli su im to visoki predstavnici, imali su dogradonačelnika uzeli su im ga i dosta. SDA neće dalje pritiskivati da se degradira pozicija Bošnjaka u Mostaru. Sumnjam da su u stanju mostarski HDZ i SDA da se nađu zbog čitavog tog povijesnog naslijeđa, mentaliteta itd. Vjerojatno će se dogoditi da tu SIP, OHR, Ustavni sud nešto urade i poprave stvar, to riješe, rekao je tada Izetbegović.

Doći do prihvatljivog rješenja za Mostar

Kožul, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, kaže kako bi Mostar trebao biti jedinica lokalne samouprave, uređena kao i svaka druga lokalna zajednica, ali da su predstavnici HNS-a spremni razgovarati o kompromisnom rješenju kako bi se izbori u Mostaru konačno održali.

“Mi u HNS naprotiv mislimo da bi Mostar trebao biti jedinica lokalne samouprave kao i svaka druga, ali svjesni političkih i drugih ograničenja, kao i egzistencijalne potrebe za izborima u Mostaru razgovaramo i o drugim rješenjima najšire prihvatljivim”, rekao je Kožul.

“Ne bojimo se usamljenosti”

Referirajući se na tezu predsjednika SDA da će HDZ BiH ostati usamljen u svojim zahtjevima, sugovornik HMS-a ističe da se stranka koju predstavlja ne boji te usamljenosti te da će nastaviti inzistirati na primjeni temeljnog ustavnog načela konstitutivnosti naroda.

“Kad je riječ o poštivanju Ustava BiH pa i rješenja presuda Ustavnog suda ne bojimo se usamljenosti. Principijelno ćemo inzistirati na temeljnom ustavnom načelu konstitutivnosti tri naroda i pritom koristiti sva dostupna i razumna sredstva kako bismo svoja nedvojbena ustavna prava ostvarili”, rekao je Kožul te poslao poruku bh. strankama koje sebe nazivaju građanskima:

-To nikome ne priječi političko organiziranje po slobodnom izboru stoga su “krokodilske suze” nad “građanskim” strankama nepotrebne, rekao je Kožul.

Treba napomenuti kako je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, i prije nekoliko mjeseci prijetio HDZ-u BiH (neizravno se obraćajući bh. Hrvatima u cjelini) oslanjajući se na brojčanu nadmoć Bošnjaka u Federaciji BiH. -Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni, ustvrdio je tada Izetbegović u intervjuu za jednu probošnjačku novinsku agenciju

Continue Reading