Connect with us

Sinovi povijesti

Komu je Brkić poslao poruku ”slobodan sam, nećete me pokoriti”: Karamarku ili Oreškoviću

UZ OBJAVU da odustaje od pozicije ministra branitelja Milijan Brkić je stavio sliku vuka – simbol slobode, nepokrivosti i neukrotivosti te odanosti prirodi – i napisao:

“Izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč!!!!”

Od davnina je čovjek znao za vuka, divio mu se i poštovao ga. Spoznavši njegovu vrijednost vrhunskog lovca pokušao je od njega stvoriti – psa.

Stari Egipćani vidjeli su u vuku božanstvo i povjerili mu, za njih najvažniji zadatak: bio je čuvar onozemaljskoga carstva, imperije mrtvih. Prozvali su ga Anubis, gradili mu hramove i prinosili darove.

vuk, milijan brkić
Poruka Milijana Brkića uz objavu da odustaje od dužnosti ministra branitelja

Vuk je sinonim za inteligenciju, moć, vlast, hrabrost i pobjedu, ali mu ni prepredenost, lukavost i opreznost nisu strane osobine. Možda je baš zato tradicija prepuna veličanstvenih mitova o toj životinji?

”Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada”, ”Čovjek je čovjeku vuk”, ”Mi o vuku, vuk na vrata”, najpoznatije su ” vučje “poslovice ”, a u svakoj se krije bar malo istine.

Jedan od najpoznatijih vukova u povijesti bila je vučica Martia, koja je svojim mlijekom nahranila braću blizance Romula i Rema, osnivače Rima. Zanimljivo je dodati da se ova zaštitnički nastrojena Marsova vučica i dan danas smatra simbolom grada.

I u Nordijskoj mitologiji nailazimo na vuka koji svakog dana i Sunce, dok je kod Germana vuk, zajedno sa gavranovima, vjerni pratitelj vrhovnog boga Odina.

Najjaču vezu između čovjeka i vuka nalazimo u slavenskoj mitologiji, gdje je vuk bio totemska životinja, a smatrao se gospodarom šuma, životinja i ptica. Simbolika je jasna i podrazumijeva jak, nesputan znak, potrebu za slobodom, nepokorivost, nepokolebljivost, snalažljivost i lukavstvo.

Vukove je nemoguće pripitomiti, učiniti ovisnim i poslušnim. Vuk nas podsjeća da smo svi mi pomalo životinje i da nije sramota pokazati svoju animalnu stranu i najdublje emocije.

Čak i pojava vuka u snovima najčešće označava naš odnos s neposrednom okolinom, i ukazuje da (ovisno od detalja sna) upravo tu trebamo usmjeriti sve svoje aktivnosti. Da li smo previše ovisni od onih do kojih nam je stalo, ili je jednostavno došlo vrijeme da im “pokažemo zube” i da se malo osamostalimo.

Nijedna životinja ne plaši se čovjeka kao vuk i nijedna nije ostala bliže prirodi.

Čak je i nosorog redovan cirkuski artista. A vuka još ne vidjesmo u cirkuskoj areni. Ili, kako je Milijan Brkić napisao:  “Izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč!!!!”

No, iako je često samotnjak, činjenica je da se vuk ipak najsigurnije osjeća u svom čoporu!

M. Marković/Foto: Facebook

Continue Reading