Connect with us

BiH

Komšić najavio izlazak DF-a iz vlasti

Predsjednici HDZ BiH i Demokratske fronte Dragan Čović i Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu

o deblokiranju procesa formiranja vlasti koji je zaustavljen na imenovanju potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, piše NAP.

Komšić je najavio da će na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje za srpskog potpredsjednika FBiH.

-Ako se to ne mogne postići, morat će se tražiti neko drugo rješenje, a to znači da neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti. I zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to bude SDP ili SBB. Samo da ovo krene, kazao je Komšić.

Čović je kazao da se manje više slaže s Komšićevim razmišljanjima.

-Ako u ponedjeljak ili u utorak ovo pitanje na Domu naroda ne bude riješeno, onda neka svako izvoli izaći pred javnost i neka kaže šta je radio, rekao je Čović, koji je sada lopticu prebacio u dvorište SDA- DF koji trebaju pronaći rješenje.

Prema informacijama Patrie, DF je trenutno najbliže opciji da izađe iz federalne vlasti, te da u većem dijelu ove stranke postoji raspoloženje za takvo što.

U tom bi slučaju umjesto DF-a u vlast sa SDA trebali da uskoče SBB ili SDP. No tu se postavlja pitanje šta će o svemu tome sada reći zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Da li će Izetbegović umjesto Komšića u vlasti da vidi Nermina Nikšića ili Fahrudina Radončića, ili obojicu.

Ili će i ova kombinacija propasti, obzirom da je između ovih političara palo dosta teških riječi i optužbi, tijekom i nakon predizborne kampanje? A to znači produžavanje agonije unedogled.

Tijekom vikenda, Komšić i Izetbegović bi se također trebali sastati i razgovarati kako nadići postojeću krizu.

neznase.ba

Continue Reading