Connect with us

Sinovi povijesti

Kolinda napala Milanovića: Hrvatska nije slučajna država, stvorili su je branitelji, a ne Udba

tropolje.info

NA KNINSKOJ  tvrđavi jutroS, 5. kolovoza, počelo je obilježavanje 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluje’, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

 “Hrvatski narod je kroz svoju povijest vodio mnoge bitke, i u pobjedama i u porazima ostao je dostojanstven. Oluja obuhvaća sve sadržajnice te naše borbe. Oluja je poruka koliko je važno imati uvježbanu, motiviranu i dobro opremljenu vojsku. Hrvatska, srećom, nije više ugrožena i članica je NATO-a, no mi moramo biti spremni brzo reagirati.Vrijeme je da na temelju NATO standarda uvećamo ulaganja u modernizaciju svih rodova oružanih snaga. Danas smo pred većim izazovima nego u danima obrane Hrvatske, krajnji je čas da prionemo oslobađanju domovine od malodušja i pesimizma. Pravog napretka neće biti sve dok stranački interesi budu iznad nacionalnih. Uspijemo li postići potreban napredak u spremnosti svih političkih aktera da daju svoj doprinos jedinstvu, osobito u gospodarskoj i demografskoj politici, uspjeh neće izostati. To je danas prva mjera našeg domoljublja”, dodala je Predsjednica.

11: 00 Predstavnik branitelja, Ivica Glavota, prekidan burnim pljeskom, istaknuo je da je Oluja”bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata.

‘Borba za suvremenu Hrvatsku nije završila, samo je završio prvi čin. Drugi čin je trebao biti borba za napredak u svim segmentima društva, no taj čin nije ni započeo – 21 godinu nakon Oluje’, upozorio je u govoru Glavota.

10:10 ‘Tu smo kao i prije 21 godinu, kada smo jedinstveno branili svoju domovinu. Jednako tako danas, sa istom snagom i zajedništvom, gradimo Hrvatsku da bude prosperitetna i ugodna za život’, kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

10:05 General Damir Krstičević, koji je u vrijeme Oluje bio zapovjednik 4. gardijske brigade, čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja svima onima koji su u ratu izgubili svoje najmilije, svim braniteljima, građankama i građanima.

‘Oluja je simbol junaštva, a tajna te pobjede je u našim ljudima. Ponosan sam što sam bio sudionik tih događaja’, naglasio je general Krstičević.

9:55
U Popovači je u petak rano ujutro, u spomen na vojno-redarstvenu akciju Oluja, započeo jubilarni20. konjanički maraton, u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera.

9:30 U Knin je stigla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, tehnički premijer Tihomir Orešković, Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

8:50 Puštanjem više od tisuću golubova pismonoša s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u petak rano ujutro počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Svečanom podizanju zastave na kninskoj tvrđavi nazočit će državni i vojni vrh na čelu sa predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom tehničke Vlade Tihomirom Oreškovićem. Ondje će tradicionalno biti pročitana imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u ‘Oluji’.

U Knin su već pristigli brojni građani kojih se, po najavama, očekuje oko 100.000. Među njima su brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u ‘Oluji’.

Branitelji su svoje suborce koji su ranjeni u akciji i danas su invalidi iznijeli na ramenima na vrh kninske Tvrđave tako da su neki od njih prvi puta došli na to mjesto 21 godinu nakon oslobođenja.

S Tvrđave svečanost će se preseliti u središte grada gdje će Dan pobjede biti obilježen cjelodnevnim programom.

Continue Reading