Connect with us

Ekonomija

Je li Kolinda Grabar-Kitarović postala sigurnosni problem Hrvatske?

ma li ponašanje Kolinde Grabar Kitarović veze s nečim teškim i njoj jako neugodnim, o čemu javnost nema pojma, ima li to veze s navodno neopreznim, a ja bih rekao ciljano izgovorenim Šeksovim riječima u jednoj televizijskoj emisiji nazad pola godine, kada je eksplicitno ukazao na mogućnost kompromitirajućih udara na Predsjednicu, ima li to veze s bivšim savjetnikom Radeljićem ili nečim sasvim trećim teško je nagađati, ali s nečim – ima.

Autor: Marko Ljubić

Jučerašnja objava kandidature za novi mandat predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović bila je prilika vidjeti svu bijedu politike u Hrvatskoj. Komentari političkih saveznika i oponenata, u rasponu od Marasovog ili Glavaševićevog “mišljenja”, preko “autoritativnih” riječi otužnog Bože Petrova do zaključaka i interpretacija tragikomičnog Bačića i već notornog Plenkovića. Jedini zaključak koji čovjek slušajući sav taj politički jad može izreći je – strašno na koju granu su nam ti ljudi srozali državu.

Strašnija od tih komentara i tumačenja jedino je bila atmosfera u podrumskom amfiteatru Matice. Umjesto proslave jedne velike osobne i nacionalno važne odluke, meni je izgledalo, a već nepodnošljivo dugo vremena izgleda, da jedna žena, u ovom slučaju predsjednica Republike zove u pomoć. Taj njen neizgovoreni poziv se odnosi na pomoć njoj osobno, da ju netko izvuče iz teške nevolje o kojoj ne može iz nekih razloga govoriti, a s obzirom na trenutnu funkciju i iskazane namjere, to poprima i razmjere poziva za pomoć hrvatskom narodu i nama svima. Strašno je bilo slušati Branka Bačića kako u kamere govori o vidljivom entuzijazmu s nominacijskog događaja, a svatko tko ima oči i nema potvrdu da je mentalno bolestan svjedočio je doslovno pogrebnoj atmosferi.

Naknadni pokušaji rasprava o nekakvom programu, koji je kao iznijela Kolinda Grabar Kitarović i pokušaji oponenata prokazati ju nevjerodstojnom zbog toga što nije ispunila program s kojim je pobjedila Josipovića, samo su detalji nevjerojatno mučnog događaja. Plenković ističe da je KGK različitita od suparnika po tome što je pet godina obnašala funkciju Predsjednice!? Stvarno inteligentno, inspirativno i nadmoćno i povrh svega zainteresirano, nema što! Plenković ovakvim komentarom jasno pokazuje da je uspješno odradio još jednu obvezu, Kolinda Grabar Kitarović je upala u igru i neka se koprca, a on ionako mora pripremati predsjedanje EU.

Program ili ono što je izgovorila jučer Kolinda Grabar Kitarović uistinu u ukupnom dojmu, prema njenim prije svega neverbalnim porukama, koje već nekoliko mjeseci emitira u svakoj prigodi ta žena, nema baš nikakav značaj. Kada bi ga prosječno obrazovan čovjek za razumjevanje političkih procesa komentirao, sasjekao bi čak i na pojmovnoj razini sve, te brutalno ismijao sposobnosti skupocjenog savjetničkog tima, ali i iskazao golemu zabrinutost za minimum zdravlja hrvatske države. Zato ga je najbolje ne komentirati, konačno i zbog činjenice da Kolinda Grabar Kitarović nije pobjedila na prošlim izborima zbog programa, kojeg ni tada nije imala.

Najvažnije pitanje koje se nameće i koje se više ne smije prešućivati je – je li Kolinda Grabar Kitarović minimalno slobodna osoba i je li ovo što ona radi, posebno njezina nominacija za drugi mandat, izraz njene slobodne volje i želje?

Tko je bar površno pratio političke događaje u Hrvatskoj, može bez ikakve dvojbe uočiti golemu razliku u komunikacijskom stilu i prije svega energiji te žene tjekom prvih godina obnašanja funkcije predsjednice, u odnosu na njeno ukupno javno ponašanje tijekom ove godine. To nije ista osoba, a nevjerojatne slike i poruke, kojima svjedočimo pred kamerama nikako ne mogu biti realna slika stvarnih sposobnosti i vrijednosti Kolinde Grabar Kitarović. Ukratko, nikada i nije pokazivala sposobnosti velikog državnika ili iznadprosječne političarke, ali ovo što vidimo već dugo vremena jednostavno ne može biti realno, jer teško da netko može biti toliko loš, pogotovo u odnosu na sve iskustveno o njoj.

Ima li ponašanje Kolinde Grabar Kitarović veze s nečim teškim i njoj jako neugodnim, o čemu javnost nema pojma, ima li to veze s navodno neopreznim, a ja bih rekao ciljano izgovorenim Šeksovim riječima u jednoj televizijskoj emisiji nazad pola godine, kada je eksplicitno ukazao na mogućnost kompromitirajućih udara na Predsjednicu, ima li to veze s bivšim savjetnikom Radeljićem ili nečim sasvim trećim teško je nagađati, ali s nečim – ima.

Da je Republika Hrvatska barem minimalno pristojna država odavno bi se zbog ovakvih javnih slika predsjednice Republike morale zabrinuti sigurnosne službe, jer slike žene, koja ispod umjetnog i vrlo, vrlo mizernog, rekao bih perverzno mizernog glamura doslovno moli za pomoć se ne bi smjele ignorirati, koliko radi nje same, toliko i puno više zbog države i hrvatskog naroda. Nema nikakve dvojbe da Kolinda Grabar Kitarović ne djeluje kao osoba, koja ima kreativne ambicije, koja vjeruje u to što govori i koja se želi natjecati za novi mandat. Ona djeluje posve suprotno.

Zbog svega, treba jasno reći da se ovakva Kolinda Grabar Kitarović ne bi smjela natjecati za drugi mandat, ne zbog toga što joj je konkurencija prijetnja, nego zbog toga što uz još dva, tri kandidata ima velike realne izglede pobijediti na izborima. Slike koje odašilje zovu na realnu strijepnju i pitanje – hoće li moći minimalno odgovorno i minimalno slobodno obnašati svoju funkciju? Radi se o funkciji predsjednika/ce Republike, što je jedno od rijetkih uporišta za pokušaj zaustavljanja potpunog sloma države, koja je teško bolesna. Zato ta funkcija ne smije ostati ili postati instrument opasnih namjera.

Komentari

Continue Reading