Connect with us

BiH u EU

JAJCE Tisuće vjernika hodočastilo sv. Ivi u Podmilačje

JAJCE Tisuće vjernika hodočastilo sv. Ivi u Podmilačje

U subotu 23. lipnja započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Središnje misno slavlje, misu za bolesnike, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Poznato je da u ovo svetište dolazi mnogo hodočasnika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih europskih zemalja. Tako je bilo i ove godine. Deseci tisuća vjernika sudjelovalo je misnim slavljima na otvorenome, prenosi Katolički tjednik.

U popodnevnim satima započelo je pokorničko bogoslužje te otvaranje proslave te iznošenje kipa Sv. Ive u procesiji.

Svetu misu za bolesnike predvodio je kard. Puljić u koncelebraciji 30-ak svećenika među kojima je bio podmilački župnik i upravitelj svetišta fra Filip Karadža.

Na početku propovijedi kard. Puljić je potaknuo nazočne da ništa drugo u životu ne pretpostave Kristu jer je i sam Isus svoj život podredio ljudima. Potom je progovorio o Sv. Ciprijanu koji je bio poznat i po tome što je izvršio raščlambu i objašnjenje molitve Očenaš. Nadalje je naglasio kako postati “najbliže srodstvo s Kristom”.

“Isus je rekao ‘tko vrši volju Oca moga taj će ući u kraljevstvo nebesko’, ali i dalje dodaje ‘tko god vrši volju Božju on je brat i sestra i majka’. Dakle, vršiti ono što je Bog zapovjedio to znači postati najbliže srodstvo s Isusom Kristom. Evo mi smo ovdje došli u svetište. Svatko je donio svoje rane, potrebe, želje, poteškoće i vjerujem da ćete sve vi kroz skrušenost tražiti utjehu. Neće Bog sve rane izliječiti, On zna zašto. Možda će nekome i izliječiti rane, ali će drugima dati utjehu da to strpljivo nose. Dat će i svjetlo da me tama ne obuzme. Dati će mi hrabrosti da sačuvam pouzdanje u Boga”, rekao je kardinal Puljić u svojoj propovijedi i naglasio da na Podmilačju vjernici žele učiti od Ivana Krstitelja koji je bio čovjek pokore.

“Danas sve manje računamo s pokorom. Moram priznati da je Sv. Ivo svetac za čiji blagdan se najviše pokore čini. Koliko vas je samo pješačilo jučer, danas, noćas. Vjerujem da su mnogi došli posebnim raspoloženjem skrušenosti da se odreknu grijeha. Vjerujem da su mnogi osjetili potrebu mijenjati način života”, rekao je kardinal i napomenuo da se Božja volja u čovjeku ostvaruje jeste pravi smisao vjere.

Potom je progovorio o današnjem vremenu u kojemu se sve misli kupiti novcem. Istaknuo je da je novac potreban, ali uopće nije moguće s njim sve kupiti.

“Moralnost, čistu savjest… to se ne može novcem kupiti. To je milost i Božji dar. Također se ni maniri ne mogu kupiti. To se uči, ali ne može se naučiti ako nisi spreman za žrtvu. Nažalost, mi smo danas djecu pokvarili jer im ne damo sazrijevati. Ne damo im odrasti da se suoče sa izazovima života. Sve im dozvoljavamo i onda se ljutimo što im ne možemo pomoći i kad narastu. Kada je dijete malo onda se može pomoći djetetu, ali kad odraste onda je malo teže. Zato je bitno odgajati manire, mi kažemo ‘tesati’ da ne bude ‘neodesana cjepanica’”, rekao je nadbiskup i podsjetio nazočne da se novcem ne može kupiti ni poštovanje. Ponovio je da se odmalena uči “Božju riječ staviti na prvo mjesto”.

“Sv. Ivo danas smo kod tebe izmoli nam to strpljene koje nam je tako potrebno, da budem strpljiv sa sobom i svima oko sebe. Također i plemenitost, nešto divno. Kako je divno susresti čovjeka koji je plemenit. Tako je malo onoga lijepoga što osvaja što čini život ljepšim. Onda poštenje koje je postala strana riječ danas. O tome se ne priča. Poštenja je sve manje, ali to se odgaja odmalena. I na , najvažnije od svega, ono što Bog od nas traži: ‘Ljubi Boga iznad svega, a onda bližnjega kao samog sebe’”, rekao je na kraju vrhbosanski nadbiskup podsjetivši vjernike da su na Podmilačje došli «obnoviti srce» ono što se ne može novcem kupiti, ali se može učiti i izmoliti.

Na koncu misnog slavlja kardinal Puljić je imao klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te je udijelio svečani blagoslov.

Continue Reading