Connect with us

Scena

IZNENAĐENJA IZ RUŽINE KUHINJE: Saznajemo s kime bivša pravašica dogovara vruću i zanimljivu koaliciju

Ruža Tomašić ne pojavljuje se često u javnosti, ali to ne znači da je od politike odustala.

Otkako je napustila svoju bivšu stranku HSP dr. A. Starčević europarlamentarka Ruža Tomašić u javnosti se rijetko pojavljuje. Stranka koju se postavila na noge u međuvremenu je izabrala novog predsjednika, mladog povjesničara Ivana Tepeša, a bivša pravašica krenula je nekim drugim stazama odvodeći sa sobom dio članstva. Članovi njezine nove Hrvatske konzervativne stranke nedavno su Ružu Tomašić izabrali za svoju predsjednicu. A premda se na prvi pogled činilo da će se najpoznatija političarka hrvatske desnice skloniti iz političkih voda čini se da to ipak nije tako. Govorilo se jedno vrijeme kako će nova stranka Ruže Tomašić biti dijelom HDZ-ove domoljubne koalicije, ali to je ideja koju, kako kažu dobro upućeni ona, za sada odbija. Svoju snagu testirat će, kako je ranije i najavila samostalnim izlaskom na izbore. No, jasno je i političkim laicima da samostalan izlazak na izbore ne znači zatvaranje vrata potencijalnim koalicijskim partnerima.

Zavirila je tako Tomašić po mnogim dvorištima te je tako posve logično počela dogovarati suradnju sa pomalo zaboravljenom šeficom inicijative “U ime obitelji” Željkom Markić. Njih dvije se ovih dana često sastaju te su na korak do ozbiljnog dogovora, a Tomašić i više nego ozbiljno računa na snažnu potporu prve dame građanske inicijative kojoj je u jeku hajke na njezin referendum intenzivno davala potporu. Premda Željka Markić tvrdi kako s Tomašić nije razgovaralo o političkoj suradnji, dio Ružinih konzervativaca vrlo je otvoren prema toj ideji te kazuju da će pridobiti Markić.

No, samovjerena Tomašić drži da je u tome već i uspjela. Snažna karika Ruže Tomašić trebao bi biti Vice Batarelo iz udruge Vigilare. S njim se također europarlamentarnim obavezama zatrpana bivša pravašica često susreće. Iznenađenje koje bi trebalo sjesti u njezin tim jest bivši savjetnik predsjednika Ive Josipovića za vjerske zajednice, a riječ je o Stijepi Bartulici. S Bartulicom predsjednica Konzervativaca razgovara o gospodarskim pitanjima te o strategiji po tome pitanju. Tomašić tako čini se polako, ali sigurno daleko od očiju javnosti gradi novu i snažnu političku stranku, kako bi nakon dobrih rezultata na parlamentarnim izborima s uzdama u rukama mogla odlučivati kako će izgledati neka nova, buduća Vlada u slučaju da HDZ pobjedi na izborima. Jer jedino to je po nju prirodna koalicija. Ali tko će znati – hrvatska politika ionako je puna neprirodnih pojava.

Continue Reading