Connect with us

Priopćenja

IVO LUČIĆ: Milanović je štitio Udbine ubojice, ostalo je oko 70 neriješenih ubojstava

DAVOR IVO STIER: “Vlada Zorana Milanovića je pokušala zaštiti Udbine ubojice, zbog čega su aktivirane sankcije prema Hrvatskoj. Perković i Mustać su izručeni jer je Hrvatska ušla u EU i počeo se primjenjivati europski uhidbeni nalog. “

„Istina je ključna stvar i temelj na kojem trebamo graditi našu budućnost“, rekao je Davor Ivo Stier, HDZ-ov europarlamentarac na tribini u Gradcu pod nazivom „Hrvatska – kako dalje?“, na kojem su, u prepunom Arboretumu Zavičajnog muzeja Gradac, sudjelovali još dr. Ivo Lučić iz Hrvatskog instituta za povijest, dr. Ante Nazor (Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata) i dr. Slobodan Prosperov Novak (Akademija dramskih umjetnosti).

Okrugli stol je organiziran povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, a vodio ga je zamjenik načelnika Općine Gradac Davor Andrijašević.

Očekivano, prva tema bila je presuda Perkoviću i Mustaću u Njemačkoj.

„Ovo je dodatna prilika za suočavanje s našom novijom povijesti, od 1945. do 1990. i o tome kakav je bio stvarni karakter komunističkog režima. Mnogi će reći kako su se tada gradile ceste, tvornice i drugo, ali sve se to gradilo i u Austriji npr., ali se nisu ubijali politički neistomišljenici.

Ostalo je još sedamdesetak nerazjašnjenih ubojstava i veliki je posao pred hrvatskim pravosuđem i politikom. Svjedoci smo kako je dokumentacija iz Domovinskog rata izuzimana i selektivno davana novinarima i Haškom sudu, a dokumentacija SKH je skrivana i mora se tražiti dopuštenje SDP-a, koji je od tog SKH naslijedio imovinu, kadrovsku strukturu i dobar dio ideologije“, rekao je Lučić, dok je Stier istaknuo kako je, iako je riječ o prvom stupnju, ovo presuda režimu koji se bavio državnim terorizmom.

 

okrugli stol - gradac 2016 (1) okrugli stol - gradac 2016 (2) okrugli stol - gradac 2016 (3) okrugli stol - gradac 2016 (4)  okrugli stol - gradac 2016 (6) okrugli stol - gradac 2016 (7)

„Do presude je došlo jer je Hrvatska ušla u EU i počeo se primjenjivati europski uhidbeni nalog. Vlada Zorana Milanovića je pokušala zaštiti te strukture, zbog čega je aktiviran postupak sankcija prema RH. Ni DORH nije postupio kako treba, što znači da je pred nama veliki posao“, rekao je Stier.

Specijalna uloga medija u Hrvatskoj

Nazor je istaknuo kako su iz staroga sustava mnogi ostali na svojim funkcijama, kako ih ne bi dobili protiv sebe, ali ih to ne amnestira od onog što su radili u bivšoj državi.

„Mediji u Hrvatskoj, ne hrvatski mediji, plasiraju mnoštvo dezinformacija, što znači da dio tog sustava i danas postoji. Plasiraju se teze kako smo svi jednako krivi za rat, kako je rat dogovoren, kako je Vukovar prodan itd., iako je jasno i da su prije osnivanja HDZ-a u Srbiji bile posložene karte za rat. Količina neistina i učestalost ponavljanja govori kako to nije slučajno“, tvrdi Nazor, dok je Novak istaknuo kako je ”Jugoslavija bila nemoralna i nelegitimna tvorevina u kojoj se živjelo u laži”.

Lučić je ponovno naglasio kako se stalno podgrijava teza o reustašizaciji i refašizaciji hrvatskog društva.

„Ne mislim da je hrvatsko društvo jako podijeljeno. Po desetak je posto lijevih i desnih ekstremista, ali preko 80 posto prihvaća demokratske vrijednosti i to je zdrava struktura za budućnost“, istaknuo je Lučić, dok je Nazor, govoreći o Oluji, rekao kako je u Srbiji na vlasti ista ekipa koja je sudjelovala u agresiji na RH, te da našoj djeci trebamo ostaviti ponos koji su imali hrvatski branitelji.

Stier je govorio o poziciji Hrvatske u aktualnoj situaciji zategnutih odnosa sa Srbijom, krize u EU, izlaska Britanije iz EU i nove prijetnje izbjeglica, a jedna od tema bila je i kurikulna reforma.

Sudionici okruglog stola istaknuli su kako žele da njihova djeca uče hrvatsku, a ne jugoslavensku povijest, da se Domovinski rat zove pravim imenom a ne postjugoslavenski rat, da u lektiri ostane otac hrvatske književnosti Marko Marulić, da u njoj budi i disidentski pisci poput Vlade Gotova, Borisa Marune i drugih.

AUTOR: Tekst i foto:rogotin.hr tropolje.info

Continue Reading