Connect with us

Uncategorized

Ivanjsko cvijeće i ulje oraha prirodno liječi niz bolesti i jačaju tijelo!

Matičnjakov macerat br. 8 uljni je macerat ivanjskoga cvijeća u 100 postotnom hladno prešanom ulju jezgre oraha.

Ivanjsko cvijeće (Galium verum), spada u grupu biljaka antikarcinoma, antiepileptika, antiinflamatorika, detoksikanta, diuretika, limfatika, sedativa i tonika. Zapadna medicina ga koristi u liječenju artritisa, katara, groznice, bolesti limfe, psorijaze, tumora i cista. U narodnoj medicini je cijenjeno i koristi se kod osoba oboljelih od hipotireoze – usporenog rada štitne žlijezde.

Hladno prešano ulje jezgre oraha izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i živčanog sustava, a samim time poboljšava se sposobnost pamćenja, učenja, usvajanje novih vještina, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje. Ulje oraha je i prirodni izvor joda pa tako utječe na pravilno funkcioniranje štitne žlijezde i potiče uravnotežen metabolizam njenih hormona.

Jod je element potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlijezde) trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Lučenje hormona štitne žlijezde je pod utjecajem hormona (TCH) kojeg luči žlijezda u mozgu hipofiza, a sve je pod kontrolom dijela mozga koji se zove hipotalamus. Hormoni štitnjače utječu na potrošnju kalorija, imaju utjecaj na kontrolu tjelesne težine te utječu na osjećaj topline, odnosno hladnoće. U ljudskom tijelu ne postoji niti jedno tkivo ili organ koji nije pod utjecajem hormona štitnjače. Kod nekih osoba štitna žlijezda ima smanjenu funkciju (hipotireoza) zato što se luči premalo hormona štitne žlijezde. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis) te nedovoljna količina joda u prehrani.

Ulje oraha sadrži i biološki aktivan oblik hormona melatonina koji prirodno reguliranormalan ritam spavanja i povećava kvalitetu sna. To je antioksidativni hormon kojeg u suplementim često koriste osobe koje imaju problema sa snom i koji rade u noćnim smjenama. Melatonin je jedan od važnijih hormona u ljudskom organizmu, zadužen je za koordiniranje i reguliranje procesa razvoja i starenja i vrlo je važan za postizanje optimalnog zdravlja.

Hladno prešano ulje oraha je bogato B6 vitaminom, koji pomaže smirivanju prekomjerno aktivnog nervnog sustava. Vitamin B6 pomaže tijelu sintetizirati neke neurotransmitere koji su ključni za normalan razvoj mozga. Nužan je za apsorpciju vitamina B12 i produkciju eritrocita i bijelih krvnih stanica zaduženih za imunitet. Posebnost orahovog ulja je i to što sadrži vitamin B9 (folnu kiselinu), koji je važan za normalno funkcioniranje mozga, za mentalno i emocionalno zdravlje, produkciju DNA i RNA.

Orahovo ulje se koristi i za ublažavanje kožnih tegoba poput psorijaze, neurodermitisa i ekcema jer smanjuje pojavu upaljene kože, alergijskih reakcija te osipanja, a i smiruje senzaciju nepodnošljivog kožnog svraba. Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz ulja oraha značajno snizuju povećanu razinu kolesterola i triglicerida, uravnotežuju lipidni profil u krvi i snizuju rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Također sprječavaju ovapnjenje krvih žila (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta. Djelotvorno usporavaju i kronične upalne reakcije u organizmu koje su ključne za nastanak raznih degenerativnih stanja na razini stanica, tkiva, organa i cjelokupnog organizma. tropolje.info

Continue Reading