Connect with us

Sinovi povijesti

HRVATSKI STIJEG NA SAJMIŠTU: Hrvatska vojska službeno se vratila u Vukovar

Hrvatski stijeg u hrvatskoj vojarni na Sajmištu, u vojarni “204. vukovarske brigade HV-a”, ponosno će se vijoriti. Hrvatske vojske u Vukovaru nije bilo nikada osim 1991. godine.

Svečanim otkrivanjem natpisa “204. brigade HV-a Vukovar” i službeno se u Vukovar vratila Hrvatska vojska. Natpis su otkrili zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, Jelena Dedaković, vojnikinja i kći Mile Dedakovića te članovi obitelji Zadro, Šoljić i Marka Babića.

U prigodnom govoru istaknuto je kako je 204. vukovarska brigada bila jedna od temelja ustroja Hrvatske vojske te da su pod njenom zastavom u agresiji ’91. poginule 923 osobe, dok ih se i danas dosta vodi nestalo.

Na svečanosti su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, ministri Damir Krstičević i Tomo Medved te ministrica Gabrijela Žalac.

U protekla tri mjeseca pripadnici Hrvatske vojske sagradili su u dijelu nekadašnje vojarne u Vukovaru malu montažnu vojarnu u kojoj će od danas, 10. studenoga, prvi put službeno biti smještena jedna satnija Hrvatske vojske. U 10.000 kvadrata uloženo je 13, 2 milijun kuna, a bit će smještena inženjerijska postrojba Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade s 85 vojnika.  Zapovjednik će biti satnik Josip Bodalec.

– Svi možemo biti ponosni što će Vukovar konačno dobiti satniju HV-a. Sagrađeni objekti osiguravaju kvalitetne uvjete za rad i boravak vojnika, a vojska je tu i da pomogne u slučajevima poplava, potresa… Imamo mehanizaciju kao i znanja za to – rekao je brigadni general Siniša Jurković.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ovaj događaj vrlo je bitan za Vukovar. Bio je zacrtan u strateškim ciljevima već odavno, rekao je i zahvalio se ministru obrane, cijeloj Vladi te predsjednici RH.

Naime hrvatske vojske u Vukovaru nije bilo nikada osim 1991. godine. Na neki način zatvaramo tim činom ovo poglavlje jer će tu konačno biti hrvatski vojnik i odora hrvatskog vojnika.

“Hrvatski stijeg u hrvatskoj vojarni na Sajmištu, u vojarni “204. vukovarske brigade HV-a”, ponosno će se vijoriti. U ovo vrijeme odseljavanja ljudi i slabog gospodarstva u Slavoniji, nakon nedavno dodijeljenih 60 stanova hrvatskim braniteljima, sadašnji dolazak  130 profesionalnih vojnika ima psihološko, simboličko i gospodarsko značenje”, izjavio je Penava.

MP/foto:FaH

Continue Reading