Connect with us

Kultura

HRVATSKI PREDSJEDNIK Milanović s novim vodstvom HGZ-a, Generali najavili osnivanje Vijeća za strateška pitanja

HRVATSKI PREDSJEDNIK Zoran Milanović razgovarao je u utorak s novim vodstvom Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), udruge koja okuplja umirovljene generale i brigadire Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, a predsjednik HGZ-a Marinko Krešić najavio je osnivanje Vijeća za strateška pitanja te održavanje stručnih konferencija i okruglih stolova.

Na sastanku su bili Marinko Krešić, novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora izabran na sjednici Izborne skupštine održane 22. siječnja 2022., zamjenik predsjednika HGZ-a Ljubo Ćesić Rojs i dvojica potpredsjednika, Mladen Kruljac i Frane Tomičić.

Novo vodstvo Hrvatskog generalskog zbora predstavilo je predsjedniku svoj plan rada i aktivnosti koji, između ostalog, uključuje otvaranje Vojnog muzeja u Zagrebu, ustrojavanje ogranaka Hrvatskog generalskog zbora u Osijeku i Splitu te izradu Leksikona hrvatskih generala koji bi trebao biti javno predstavljen uoči ovogodišnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Na sastanku je rečeno kako Hrvatski generalski zbor planira i dalje provoditi aktivnosti u cilju zaštite ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kao i obilježavati važne obljetnice iz Domovinskog rata.

Prema riječima Marinka Krešića, Hrvatski generalski zbor neće se baviti dnevnom politikom, već će pripremati stručne vojne i sigurnosne analize koje mogu biti od koristi i državnim institucijama. U tom kontekstu najavili su i osnivanje svog Vijeća za strateška pitanja, kao i održavanje stručnih konferencija i okruglih stolova.

Uz Predsjednika Republike na sastanku su bili savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Continue Reading