Connect with us

Sinovi povijesti

HNS: Zajedno na izbore u Jajcu, Uskoplju, Busovači, Vitezu, Fojnici i Travniku

HNS: Zajedno na izbore u Jajcu, Uskoplju, Busovači, Vitezu, Fojnici i Travniku

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora trebalo bi biti podneseno izvješće gdje su hrvatske stranke, odnosno lokalne stranačke organizacije  postigle načelan dogovor oko zajedničkog nastupa za predstojeće lokalne izbore.

Zacrtani cilj bio je dogovor oko zajedničkih kandidata, a ponegdje i zajedničkih listi za općinska vijeća u općinama u kojima je mješovita nacionalna struktura stanovništva i zbog čega bi trebalo izbjeći situaciju u kojoj bi postojalo više kandidata za načelnike.

Iz dobro obaviještenih izvora Dnevni list doznaje kako je pomak ostvaren u nekoliko nacionalno osjetljivih lokalnih sredina, pa su tako načelni dogovori proteklih dana postignuti u Uskoplju, Jajcu, Busovači, a vrlo vjerojatno isto se očekuje i u Vitezu gdje napredak na terenu postoji. Za sada nema službenih potvrda budući se čeka i operacionalizacija tih dogovora, odnosno usuglašavanje imena zajedničkih kandidata.

Prvo potpisivanje

Dodajmo tomu i Fojnicu u kojoj postoji načelan dogovor, kao i Travnik. Šest je, dakle općina u središnjoj Bosni u kojima je vrlo brzo moguć službeni dogovor. Volja postoji, tako da je moguće da uskoro dođe i do potpisivanja baš kao što je nedavno urađeno u Bugojnu gdje su općinski odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. stavili potpis na Međustranački sporazum o zajedničkoj koaliciji, kandidatu za načelnika općine Bugojno i predizbornoj kampanji za općinske izbore 2016. Već ranije načelan dogovor oko zajedničkog nastupa postignut je i u Bihaću, a isto se očekuje i u Republici Srpskoj.

Ipak taj bi se proces trebao dodatno motivirati i s viših razina, a upravo se to očekuje na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a kada će osim izvješća s terena uputiti i političke poruke čelnika stranaka HNS-a kako bi se organizacije ne terenu potaknule na ubrzavanje aktivnosti u kontekstu međusobnog dogovaranja. Inače, najave s prethodne sjednice govorile su kako bi do 6. lipnja trebalo završiti proces dogovaranja oko zajedničkog nastupa u pojedinim općinama u kojima je nacionalna pozicija ugrožena. Hoće li tako i biti vidjet će se danas.

Poruke predsjednika

Čelnici stranaka pritom već jedno vrijeme šalju poruke kako bi trebalo nadići stranačke interese i postići dogovor u kontekstu očuvanja nacionalne pozicije. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je tako naglasio kako bi u onim općinama u kojima su Hrvati kao narod izloženi trebalo organizirati razgovor predsjednika stranaka koje su se kandidirale kako bi se postigao dogovor i kako se ne bi dogodilo da Hrvati imaju dva kandidata za načelnika.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović navodi da treba pokazati odgovornost za narod te se izdići iznad pojedinačnih i stranačkih interesa te stoga vjeruje kako će stranke pokazati da mogu postići dogovor u svrhu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.

A takvo što je potrebno ukoliko se pogledaju aktivnosti bošnjačkih političkih stranaka, a napose odluka o zajedničkom nastupu SDA i SBB-a što će, očekuje se, dodatno homogenizirati bošnjačke birače, piše Dnevni list. Stoga je u kontekstu nacionalno mješovitih sredina potrebno angažirati resurse na mobilizaciji hrvatskog biračkog tijela, a posebice u onim općinama u kojima je vrlo mala razlika u brojčanom odnosu dva naroda./tropolje.info

Continue Reading