Connect with us

Uncategorized

HDZ: Nije država njegov privatni biznis da odbija poziv

Pismo šefa HDZ­-a Tomislava Karamarka u kojem šefa SDP-­a Zorana Milanovića poziva na zajednički razgovor u četiri oka s ponudom da sastanak bude gdje god to Milanović želi završilo je SDP­-ovim priopćenjem u kojem Karamarku odbijenicu šalje glasnogovornica vladajuće stranke. Iako sadržaj Karamarkova pisma nije objavljen, ono je, doznajemo, napisano staloženo i hladno, pa je vrh HDZ­-a začudio nedostatak minimalne građanske pristojnosti da na njega odgovori sam Milanović. A još više ih je začudilo da predsjednik SDP-­a nije prihvatio poziv na dijalog. Na Iblerovu trgu Karamarkovo je pismo izazvalo čuđenje pa i podsmijeh. Samo dan prije isti čovjek, kažu, prijetio je lustracijom i govorio da bi SDP­-u, iliti“crvenim vragovima”, trebalo zabraniti javno djelovanje, a danas bi razgovarao, i to bez ideoloških podjela, sa šefom te iste stranke koju bi ukidao. Očito je, kažu, da “pomirljivi” Karamarko ovim pozivom želi skrenuti priču s nekih drugih tema koje ga zadnjih dana muče poput afere sa skupocjenim mercedesom i objavljenim antikomunističkim manifestom.

Poziv na javno sučeljavanje

Isto tako drže nepristojnim da je priča o pismu “puštena” na televiziju prije no što ga je Milanović uopće stigao pročitati jer je ono stiglo u središnjicu SDP­-a poslije 18 sati, a samo sat vremena nakon toga poziv na dijalog bila je vijest na Dnevniku Nove TV.U SDP­-u podsjećaju i da je Milanovićev poziv Karamarku na javno sučeljavanje i dalje aktualan, a tu je i Sabor koji Karamarku daje plaću, a u kojem se on ne pojavljuje. Karamarkova ideja bila je pak da se razgovorom umire ideološke podjele u društvu koje su kulminirale baš sad u svibnju na dvjema obljetnicama, uJasenovcu i u Bleiburgu. Karamarko je jučer u Pločama izjavio kako mu je osnovni motiv poziva na dijalog bio taj što situacija u društvu izgleda kao da živimo u dvije države.

“Ovih dana u medijima pratimo da gospodin Karamarko očito vozi novi mercedes, pa neka autom, za koji smatra da ga ne dovodi u sukob interesa, napokon dođe i na posao u Hrvatski sabor. Hrvatske su institucije mjesto za razgovor u skladu s Ustavom i zakonima naše države, jer se tamo razgovori odvijaju i pred očima nacije, pa makar pričali i o Karamarkovoj glavnoj temi prolasku kroz dolinu suza ili o njegovom nedavno objavljenom antikomunističkom manifestu. Tema je više nego dovoljno za razgovor, posebice u Saboru” poručili su SDP­-ovci u svom oštrom priopćenju. Dodali su i kako “nas je upravo Karamarko ovih dana podsjetio i na zaključke saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i da je to državno tijelo ustvrdilo da je Tomislav Karamarkokao šef obavještajne agencije SOA nezakonito zapošljavao svoje kadrove i prezimenjake na jedan dan u obavještajnu agenciju, pa mimo javnog natječaja, u državnu upravu”.

Premali za sukobe

Na opasku o tome da je Milanović prvi ponudio sučeljavanje, Karamarko je jučer odgovorio da je sučeljavanje primjereno kampanji jer je ono uvijek sukob, a on poziva na razgovor i dogovor te podsjeća da još nismo u kampanji. U vrhu HDZ-­a zgroženi su Milanovićevom bahatošću i kažu da vođenje države nije njegov privatni biznis da bi samo tako odbijao uljuđeni poziv na dijalog. Također, poručuju Milanoviću da bi se prvo trebao sučeliti s vlastitim neuspjesima.

– Njegov poziv o razgovoru u Saboru je smiješan, pa po kojoj točki dnevnog reda? Tamo nema nijedne teme koja se tiče gospodarstva – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-­a. Na opaske da se pozivom na sastanak htio skrenuti fokus s priče o mercedesu u kojem je Karamarko vozio oca na Rebro, a koji je službeno vozilo tvrtke njegove partnerice, u HDZ-u kažu kako je to bila životna situacija u kojoj bi svatko jednako postupio. Očekuju i da će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključiti da je s Karamarkovom imovinskom karticom sve u redu. Kada je riječ o intervjuu u Globusu, u vrhu HDZ­-a odgovaraju da Karamarko zastupa svoje političke ideale i svoj svjetonazor te da to nije prepreka dogovoru o ključnim pitanjima.

– Premali smo da trošimo energiju na sukobe, treba rješavati probleme – zaključio je naš sugovornik iz vrha HDZ­-a. Šefovi HDZ-­a i SDP-­a nikada nisu sjeli u četiri oka za zajednički stol. Na dijalog Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka te na konsenzus o bitnim gospodarskim pitanjima pozivao je i Nikica Valentić, bivši HDZ­-ov ratni premijer. Čovjek velikog ugleda i iskustva sugerirao je Milanoviću na njegovu sastanku s bivšim premijerima prije dvije godine da nazove Karamarka, ali Milanović mu je tada odvratio da je to nemoguće i za njega riskantno. Valentić je tada rekao da je sličan odgovor bio dobio i od Karamarka. Tako da premijer i šef SDP-a i predsjednik najjače oporbene stranke zapravo nikada nisu nasamo razgovarali.

>> Karamarko Milanoviću napisao pismo i pozvao ga na razgovor

Želimo zemlju u kojoj se građani neće lustrirati zbog mišljenja

Želimo zemlju u kojoj se građani neće lustrirati zbog onoga što misle, da se ne progone zbog svojih stavova, slobodno misleću zemlju u kojoj se ne morate sa svakim slagati, ali u kojoj svatko ima pravo reći što misli. Poručila je to jučer predsjednica HNS-a i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić iz Segeta Donjeg gdje je održan treći od šest regionalnih sastanaka organizacijskog jačanja HNS-a.

Dosta je puštanja crnila, stvaranja depresivne atmosfere u uvjetima u kojima je Hrvatska po prvi put izašla iz recesije. Ušli smo u EU, počela je rasti zaposlenost, izvoz i industrijska proizvodnja, na dobrom smo putu da pronađemo energente u dvorištu te da postanemo bogata zemlja. Umjesto da s optimizmom i dobrom energijom radimo i idemo naprijed, mi ćemo se svađati oko ustaša i partizana? E nećemo! – dodala je Pusić.Tropolje.info

Continue Reading