Connect with us

Sinovi povijesti

Grabar-Kitarović: ‘Oluja’ je spasila BiH i spriječila nove Srebrenice

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak na svečanoj akademiji da je “Oluja” spasila BiH te kako bi voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima.

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak na svečanoj akademiji da je “Oluja” spasila BiH te kako bi voljela da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima.

Svečana akademija održana je u Ministarstvu obrane u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” na kojoj je promaknuto 266 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a više od 100 ih je dobilo nagradu i pohvalu.

“Pogled na sve vas ispunjava me posebnim ponosom. Vidjeti mlade ljude koji su spremni nastaviti put hrvatskih branitelja u službi domovini jamči nam da i u ovim burnim vremenima punih novih izazova na braniku Hrvatske stoje zaštitnici njezine slobode, sigurnosti i budućnosti”, rekla je Grabar-Kitarović promaknutim i nagrađenim vojnicima.

Istaknula je kako je vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila prekretnica koja je označila dolazak mira ratom izmučenoj Hrvatskoj te da su nakon nje slijedile operacije u Bosni i Hercegovini, gdje su hrvatske snage uz velike žrtve slomile srpsku agresiju te spriječile nove Srebrenice.

“Upravo je ‘Oluja’ spasila BiH i voljela bih da naši susjedi nikada ne zaborave tko im je pružio ruku u najtežim danima”, poručila je predsjednica.

Ubijeni skupnik Briški odlikovan Redom kneza Domagoja

Podsjetila je i na teroristički napad u Afganistanu, gdje je prošli tjedan ubijen skupnik Josip Briški, i ranjena dvojica pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support. Ranjeni vojnici odlikovani su Redom hrvatskog trolista, a poginuli skupnik Briški Redom kneza Domagoja.

Predsjednica je istaknula kako su protekle gotovo 24 godine otkako je posljednji hrvatski branitelj na bojištu dao život. “Kao i njegov imenjak Josip Jović, prvi pali branitelj u Domovinskom ratu, skupnik Briški položio je svoj život za mir, braneći danas Hrvatsku daleko od njezinih granica”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da njegova žrtva neće biti prepuštena zaboravu.

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako promaknuća, pohvale i nagrade trebaju biti dodatna motivacija kako bi još više pridonosili razvoju i jačanju Hrvatske vojske.

Krstičević: Za našu slobodu plaćena ogromna žrtva

Istaknuo je kako je godišnjica “Oluje” dan kada slavimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, ali i dan kada se sjećamo hrvatskih branitelja koji su za današnji mir i slobodu u temelje države ugradili svoje živote.

“Ogromna žrtva plaćena je za našu slobodu i vjerujem da će i ovogodišnja proslava biti svečana i dostojanstvena. S druge strane, ovogodišnja ‘Oluja’ bit će znakovita i tužna zbog našeg Josipa Briškog, koji je poginuo služeći domovini i cijelom čovječanstvu u borbi za mir, slobodu i sigurnost u svijetu”, rekao je Krstičević.

Istaknuo je kako smrt Josipa Briškog svjedoči da mir i sigurnost nemaju cijenu te da baš zato moramo svi raditi kako bismo i dalje unaprjeđivali, razvijali i jačali Hrvatsku vojsku i cjelokupni sustav domovinske sigurnosti.

Ponovio je da Vlada ne odustaje od nabave višenamjenskoga borbenog zrakoplova. Hrvatska vojska i država nisu iste s borbenim zrakoplovima ili bez njih, rekao je te dodao kako vjeruje da će Vlada do kraja mandata “osigurati opstanak borbene komponente našeg zrakoplovstva”.

Grabar-Kitarović je u viši čin promaknula 106 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima 21 časnicu i 85 časnika.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je 260 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga. Više od 100 pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske nagrađeno je i pohvaljeno za natprosječne rezultate u ispunjavanju postavljenih zadaća.

Continue Reading