Connect with us

Kultura

GODINA SLOBODE: Na današnji dan 2012. oslobođeni Gotovina i Markač –

Prije sedam godina, 16. studenog 2012.  u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, oko 100 tisuća ljudi dočekalo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača – nakon oslobađajuće presude suda u Haagu.– Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se gospodin Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu – ovim riječima haškog suca Theodora Merona i u sudnici je obranjena Hrvatska i Domovinski rat.

Sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Generale je oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na Trgu bana Jelačića dočekalo je više od 100 tisuća građana. Okupljenom mnoštvu Gotovina i Markač zahvalili su i poručili kako se radi o zajedničkoj pobjedi. “Ovo je točka na “i” da rat pripada prošlosti. Okrenimo se budućnosti. Iza nas je i ratnička oluja i pravna oluja”, poručio je Gotovina.

Generali Gotovina i Markač odlikovani su za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te za zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se veličanstvenog dočeka generala na središnjem zagrebačkom trgu.

„Toga dana cijela Hrvatska je bila jedno, s ponosom smo dočekali naše heroje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su heroji i simboli oslobodilačkog Domovinskog rata, koji su uz brojne hrvatske branitelje zaslužni za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti da su generali Gotovina i Markač vodili dva rata, oslobodilački Domovinski rat i drugi, rat za istinu i karakter Domovinskog rata i pobijedili su”, naglašava Krstičević u priopćenju.

Hvala im što su se borili za istinu i za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. I hvala im još jednom na snazi tijekom te duge bitke kojom je dokazano da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane.

Prisjetimo se kako je to izgledalo prije sedam godina.

M.M. /Foto:

 

Continue Reading