Connect with us

Kultura

FOTO: Kod kapelice svetog Ante na Dugom Polju, na Blidinju, blagoslov polja i sveta misa

Jurprom

I ove godine Polja i Planina proslavili su sv. Antu kod njegove kapelice na Dugom Polju. Vrijeme je bilo lijepo. Okupilo se petstotinjak hodočasnika. Fra Petar Krasić i fra Josip Vlašić bili su na raspolaganju za ispovijed dok su vjernici, iščekujući početak slavlja, izricali svoje osobne molitve i obavljali zavjete pred kipom sv. Ante.
Prije svete mise obavljen je obred blagoslova polja. Djeca su fratru pomagala noseći u procesiji križ, jednu svijeću, tri svijeće i blagoslovljenu vodu kojima je, nakon pjevanja Litanija svih svetih, na četiri strane svijeta blagoslivljao polja moleći da nas Bog zaštiti od svih nevolja. Potom je uslijedila sveta misa.

I blagoslov polja i misu predvodio je fra Josip Vlašić, kapelan Polja, uz suslavlje fra Petra Krasića. U propovijedi fra Josip je govorio o čovjekovoj čežnji za srećom i o sv. Anti kao onom tko nam pomaže da do sreće dođemo. A sv. Ante to čini tako što nas dočekuje u našim potrebama i sluša naše nevolje te zagovara za nas. Ali sv. Ante je i onaj koji nas poučava kojim putem ići do sreće. Fra Josip je govorio o znakovima koje vidimo uz kip sv. Ante: dijete Isus, Sveto pismo, krunica, ljiljan i kruh. Svaki taj znak je pouka sv. Ante nama kada dođemo pred njegov lik tražeći zagovor.
Nakon svete mise vjernici su ostali u razgovoru i pjesmi. Čula se ganga i bećarac.
I ove godine sv. Anti su hodočastili umirovljenici iz Širokog Brijega.
Na misi su čitali Antonija i Ante. Pjevanje je predvodio fra Petar. Fotografirao je Tomislav. Hvala im svima!
🙏 Sveti Ante – moli za nas! 🙏

www.tomislavnews.com/Izvor: Franjevačka kuća molitve Masna Luka

Continue Reading