Connect with us

BiH

Tjedni braniteljski komentar… Lipanjske zore.. zovu me sjećanja na Josipa Bošnjaka mostarcima poznatog po nadimku File…..

Trideseta obljetnica njegove pogibije i trideseta obljetnice “hercegovačke oluje” ili “Lipanjske zore 1992”
Danas 14.lipnja 2022godine sam spoznao šta može hrabro sestrino srce učiniti kako se ne bi zaboravilo sjećanje na brata a i sve branitelje i civile koji izginuše 14.lipnja 1992 godine.
Moram priznati kako sam prvi put nazočio ovakvoj organizaciji sjećanja…. mnogo običnih ljudi, žena, majki i svjedoka vremena koje uglavnom ne susrećemo na protokolarnim događajima.  Nekoliko gradskih vijećnika i braniteljskih organizacija,  zapovjednici iz lipnja 1992 te gradonačelnik Kordić sa svojim suradnicima.
Ustajem se Ljiljinoj hrabrosti i umijeću organiziranja sjećanja na taj 14.lipanj 92
Mogu samo kazati kako je ovo prvi put da posebni a “obični” ljudi  odaju počast herojima domovinskog rata.
Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, zajednička molitva i  milenijska fotografija te nastavak u sali minutom šutnje a zatim kratkim povijesnim filmom o “lipanjskim zorama 92” i oslobađanju Mostara. u kojem se pominje hrabrost i mudrost zapovjednika satnije “Cernica” Karla Džebe koji je da svojim vojnicima izvršio zapovjed prijelaz Neretve kajakom, prodor  i  oslobađanje lijeve obale u zoni odgovornosti  koja im je dodijeljena.
Malo tko zna  o herojskom ratnom putu brigadira Karla Džebe, a još manje znano je  kako je Karlov pokojni otac Zdenko bio učitelj u Ljubotićima i da je Karlo zvani Braco prve korake napravio u Ljubotićima, mjestu gdje su se rodili Prvi Poskoci. Ruku na srce  već su se zaboravili herojski poduhvati. Hvala ti Ljiljo za ovaj trenutak istine. Žao mi što je ostao sampzatajan Karlo Džeba, pustio je da djela govore o njemu.
Govorio je, u to vrijeme zapovijednik III Bojne Cimske Ilija Ile Vrljić, te precizirao zadatke i pozicije zone odgovornosti u tim vremenima. Skrenuo je pozornost na obvezu i zadaću svih da pomognemo djeci poginulih branitelja, danas su to zreli ljudi, a često bez posla i na privremenom sezonskom radu.
Predsjednica  udruge  obitelji poginulih branitelja Jasna Zlomislić je  također ukazala na položaj žena i obitelji poginulih branitelja. Borbena kao i uvijek… čestitke na radu i trudu za prava braniteljske populacije. Puna potpora za ustrajno zastupanje.
Na kraju je i predsjednik Udruge branitelja Mostara bojnik Mile Pušić objasnio i pojasnio rad Udruge, sva postignuća  i planove, a preuzeo je i ulogu Predsjednika org. Odbora za Lipanjske zore.
Svi su napomenuli kako su lipanjske zore trajale do srpnja, a Pušić je objasnio aktivnosti oko spomen dana i imena svih poginulih za vrijeme lipanjskih zora i pozvao sve da se uključe.  Zahvalio se Ljilji i  Temeljnom ogranku Rondo HDZ BiH što su obilježili ovaj dan dostojanstveno.
Često zaboravimo pomenuti povijesnu i tehničku potporu našeg branitelja i veziste Darke Mabića i foto aktivistice Anite Pažin Lučić koja mi je omogućila fotografije sa ove kulturno povijesne manifestacije. Posebna zahvala članovima i članicama TO Rondo te udruzi Hrvatska žena koji su nazočili danu sjećanja na “našeg Fileta, dobrog  prijatelja” kako reče njegova školska prijateljica gospođa Krstanović.
https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox?projector=1
Autor objave
Mladen Ljubić Vajta

Continue Reading