Connect with us

Ekonomija

Evo kako će biti formirana Vlada FBiH ako Lendo ne potpiše suglasnost

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem, u Mostaru je govorio o sporazumu koji je grupacija stranaka koje predvodi SDP potpisala s HDZ-om BiH čime je definiran model formiranja Vlade FBiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Nikšić je dodao da izražava zahvalnost sudionicima sastanka jer je on i bio zamišljen tako da se njime definira imenovanje nove Vlade FBiH.

“Nismo se bavili bilo kime, osim nama samima i onime što želimo učiniti”, rekao je Nikšić.

Dodao je da su svi svjesni limitirajućih faktora jer grupacija stanaka okupljenih oko SDP-a nema većinu u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda PFBiH.

“Nismo se željeli puno vraćati na to pitanje”, kazao je Nikšić i posebno se osvrnuo na sankcije koje je američka administracija uvela bivšem ravnatelju OSA-e BiH, Osmanu Mehmedagiću zbog utjecaja na predstavnike Osmorke prilikom izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

-Očekujemo i nakon ovih sankcija koje je izrekla američka administracija da pravosuđe odradi svoj dio posla i da javnosti bude poznato ono što mi svi znamo, kako je došlo do izigravanja volje bošnjačkih birača kada su u pitanju izbori za Dom naroda u Parlamentu FBiH”, rekao je predsjednik SDP.

Potvrdio je Nikšić da će grupacija koju predvodi SDP imati deset ministarstava u Vladi FBIH, baš kao što je do sada imao blok koji SDA.

Na novinarsko pitanje kako će ćemo ‘zaobići’ Refika Lendu, potpredsjednika FBiH iz SDA koji se protivi tome da grupacija HDZ BiH i SDP BiH s partnerima formira vlast u FBiH, Nikšić je kazao da to nisu ni planirali.

– U našem sporazumu jasno stoji što su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na suglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo dogoditi da ljudi shvate da parlamentarna demokracija podrazumijeva da onaj tko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade”, objasnio je Nikšić./HMS/

Continue Reading