Connect with us

Regija

Urednica tropolje.info za Republiku Srpsku “Zadovoljstvo mi je uređivati Radne posjete Dopresjednika Republike Srpske dr. Davora Pranjića

Osnivanje “Marije Zvijezde” u drugoj polovini 19. stoljeća, nekad najveće opatije trapista na svijetu, djelo je o. Franza Pfannera. Iako na početku nisu bili prihvaćeni, ubrzo su pokazali rezultate svoga rada koji je doprinio gospodarskom razvoju ovoga kraja.
Još za vrijeme Pfannera otvarali su se pogoni, radionice, tvornice, širili posjedi, uzgoj stoke te proizvodnja hrane.
S trapistima, Banja Luka je ušla u razdoblje industrijske revolucije.
Tradicionalno, trapisti nisu držali škole, ali su se u Bosni prilagodili realnim potrebama stanovništva pa je u “Mariji Zvijezdi” djelovao cijeli vertikalni obrazovni sustav od pučke škole preko klasične gimnazije do teološkog studija. Najpoznatiji proizvod trapista je bio poseban sir tajne recepture, kao i izrada kvalitetne tkanine, a uveli su i elektrifikaciju grada.
“Marija Zvijezda” nekoć najsjajnija zvijezda koja je hranila i podigla ovaj grad, bila utočište i mjesto iz kojeg je krenula rijeka razvoja današnje nam Banja Luke, danas je svedena na samo dva redovnika, braću Topić, p. Tomislava i p. Zvonku.
Dok sam bio u obilasku p. Zvonko mi je pričao o povijesti naše, unatoč teškim vremenima i dalje sjajne “Marije Zvijezde”, upoznao me s načinom života kojim trapisti žive danas te s projektima čija je realizacija već krenula.

Kuća susreta „Marija Zvijezda“ i Europski centar za mir i suradnju u sklopu trapističkog samostana Marija Zvijezda jedan je od značajnijih projekata, koji u vrtlogu sudara i odbijanja okuplja ljude oko zajedničkih ciljeva, a zahtjeva uređenje samostanskog prostora. Također, restauracija knjiga te renoviranje i formiranje biblioteke u kojoj će se naći raskošan liturgijski, znanstveni i književni opus od neprocjenjive vrijednosti, projekti su koji bi pripomogli očuvanju naše dragocjene baštine.
Drago mi je što sam posjetio ovaj trapistički samostan, čuo o njegovoj bogatoj povijesti, upoznao probleme i buduće projekte.
Iako njeno svjetlo danas ne sjaji onim nekadašnjim i dalje ga ima, tu je, opire se svim nedaćama i poručuje nam da se još čvrsto drži, a kako se svjetlo njezinih čuvara, trapista, nekada nesebično pobrinulo za sve ljude u potrebi ovog područja, tako ćemo i mi danas pomoći njima da zadrže snagu i da njihov dom zasvijetli nekim novim žarom.
Urednica tropolje.info za Republiku Srpsku Milijana-Fox- Marić
Autor:Dopresjednik Republike Srpske dr.Davor Pranjić

Continue Reading