Connect with us

Uncategorized

Duvanjski pojmovnik: Papiruša

Lijepa i zgodna cura, kći gastarbajtera, rođena ili u vrlo mladoj životnoj dobi otišla u Njemačku, Austriju ili Švicarsku. Tamo se lipo snašla, papire sredila na ćaćin offental, državljanstvo dobila. Ljeti, posebno oko Gospojine, i zimi za Božić redovito dolazi kući u Duvno.Duvanjski pojmovnik: Papiruša Njezinu finoću i eleganciju još izraženijom čine papiri  po kojima je prepoznatljiva u gradskim kafićima. Nitko te papire nije vidio, ali nepogrešivi instinkt potencijalnog gipsera odmah uočava taj detalj koji papiruše odvaja od običnih cura.

Momci ju salijeću, obasipaju komplimentima (rjeđe) i časte pićem (znatno češće, tipično po duvanjski). Ona ne zna da je to neformalni ritual udvaranja, pa misli da nije pristojno nikoga odbiti (tipično po njemački) dok joj gusti sokovi do grla ne dođu. Papiruša je i cilj (razgovorljiva i nasmijana mlada cura privlačna je svakom momku), ali, kako se stjecajem ženidbeno-udajnih okolnosti ispostavi, i način kako podići životni standard. Naime, onomu tko papirušu oženi daljnje sređivanje papira samo je stvar formalnosti. Ruku na srce, ne zna se komu je draže. Papiruše cvjetaju okružene duvanjskim momcima. Osvaja ih neposredni šarm, kršan stas i domaći humor, pa one počinju osjećati da baš tu pripadaju. Za pola sata snalaze se kao ribe u vodi i u oduševljenju izraze želju da ovdje i ostanu. Tad se svi malo iznenade.

Od negdje, recimo kasnih sedamdesetih godina XX. stoljeća papiruše su u Duvnu i cijeloj Hercegovini vrlo dobro kotirale. Sve do ulaska Rep. Hrvatske u Europsku uniju. Tada su dionice papiruša na ženidbeno-udajnoj burzi naglo potonule jer praktično svaki Duvnjak i Hercegovac s državljanstvom RH može bez po muke srediti papire za Njemačku ili Austriju. Istini za volju, nije  ni Njemačka više  što je nekad bila, pa se od novopečenih gastarbajtera koji su prije par godina oženili papirušu može čuti: Ne mere se gori bez dvi plaće živit (kao da ovdje može), skupo mite (najam stana),velik štress. Između redaka se da iščitati: Kako mi đava nije dao pričekat koju godinu pa otić sam ko čovik.

Kako smo uočili nagli porast euro-skepticizma među mlađom populacijom u Njemačkoj i Austriji, istraživačka ekipa portala mandino-selo.com je napravila ispitivanje javnog mnijenja u tim zemljama i utvrdila da su glavni promicatelji euro-skepticizma upravo papiruše. Razlog je taj što im je proširenjem Europske unije znatno opala važnost u očima duvanjskih momaka (danas se papiri sređuju vrlo lako, čak i ako ne poznajete papirušu).

 

Continue Reading