Connect with us

Kultura

ANALIZA: Što za Hrvatsku znači Kolindin sastanak s Trumpom

SUTRA u Varšavi počinje sastanak na vrhu čelnika zemalja Inicijative triju mora. Dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa na skup, koji okuplja 12 država srednje i istočne Europe, izazvao je brojna pitanja što se krije iza te inicijative ali i kakav je geopolitički položaj Hrvatske, osobito nakon nedavne odluke Arbitražnog suda.

Hrvatsko-poljska Inicijativa triju mora dobila je na važnosti nakon što je najavljeno da na skup dolazi i američki predsjednik. Neki u pozadini inicijative vide interes SAD-a koji bi ponovno mogao podijeliti Europu. Inicijativa je u suprotnosti s interesima Njemačke, koja u Rusiji jeftino kupuje plin.

Inicijativa triju mora velik je iskorak hrvatske diplomacije, tvrdi politički analitičar Vedran Obućina, i treba je odraditi na najbolji mogući način kako bi Hrvatska, putem LNG terminala, napokon postala ulazna točka na Sredozemlju za srednju i jugoistočnu Europu.

Za hrvatsku predsjednicu  Inicijativa triju mora kruna je njezina vanjskopolitičkog angažmana. Hrvatska će predsjednica u Varšavi moderirati Transatlantsku sjednicu koja će se održati u Kraljevskom dvorcu.

Zasebni sastanak hrvatske predsjednice i američkog predsjednika, još prije nego što se on obrati javnosti na Trgu Krasicki, trebao bi biti potvrda izvrsnih odnosa s Washingtonom. Teme – od bilateralnih, do strateških, primjerice stanja u jugoistočnoj Europi te energetike i energetske sigurnosti, gdje je za Hrvatsku najvažniji projekt LNG-terminala na Krku.

Američki predsjednik Donald Trump krenuo je na svoje drugo inozemno putovanje tijekom kojega će se susresti s predsjednicima zemalja Inicijative triju mora te zatim sudjelovati na summitu G20 u Hamburgu.

Predsjednički avion Air Force One u Varšavu je poletio iz zračne baze Andrews u blizini Washingtona s predsjednikom i prvom damom Melaniom Trump.

 

Na početku mandata Trump je dobio je pismo Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude, kojim su ga pozvali da dođe na summit. Kad je nedavno bio u Bruxellesu, hrvatska predsjednica direktno ga je pozvala i Trump je tada obećao da će učiniti sve kako bi došao.

– U Poljskoj će se predsjednik sastati s predsjednikom Dudom, obratit će se vođama 12 srednjoeuropskih, baltičkih i zapadnobalkanskih zemalja na Konferenciji triju mora. Sastat će se i s hrvatskom predsjednicom Grabar-Kitarović koja je sudomaćin Konferencije triju mora – najavio je general H. R. McMaster, savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Kad je riječ o Hrvatskoj, izuzetno je važno da se uspostave dobri odnosi s novom administracijom, na čemu predsjednica radi cijelu ovu godinu. Iako su mnogi potpuno krivo prihvaćali njezine inicijative, pokazalo se da je itekako bila u pravu kad je početkom godine boravila u Americi i mnoge buduće Trumpove suradnike upoznala i s Inicijativom triju mora.

 Grabar-Kitarović je s visokim dužnosnicima sadašnje administracije razgovarala i o odnosima Amerike i Hrvatske te stanju u regiji, posebno u BiH. O tome je bilo riječi i u Bruxellesu, a očekuje se da će Trump i Grabar-Kitarović u Varšavi razgovarati i o hrvatsko-slovenskim odnosima poslije odluke Arbitražnog suda.

Predsjednica će se za susret s Trumpom posebno pripremiti i iznijeti stavove Hrvatske i o sigurnosnim pitanjima na jugoistoku Europe te naporima koje Hrvatska ulaže da se stabilizira to područje. Istaknut će se važnost partnerstva SAD-a i Hrvatske te potaknuti novi ciklus gospodarske suradnje.

Nakon Poljske Trump će otputovati u Njemačku gdje će prvi put sudjelovati na jednom summitu G20, 7. i 8. srpnja Hamburgu.

Trumpovo četverodnevno putovanje po Europi bit će obilježeno njegovim prvim susretom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i sastankom s kineskim šefom države Xi Jinpingom.

Glavna tema tih susreta u Hamburgu, na marginama G20, bit će Sjeverna Koreja koja je u utorak objavila da je uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu.

Moskva je danas priopćila kako se nada da će prvi sastanak u četiri oka između Putina i Trumpa omogućiti “učinkovit radni dijalog”.

Sastanak, koji bi se trebao održati u petak, izbliza će se pratiti u trenucima kada su odnosi i veze između dviju zemalja i dalje zategnuti, prije svega zbog američkih navoda o ruskom hakiranju tijekom američke predizborne kampanje, zbog stanja u Siriji, pitanja Ukrajine te skandala koji je izbio u Sjedinjenim Državama, a odnosi se na veze Trumpovih suradnika s Moskvom.

Trump bi se u Hamburgu trebao sastati i s kancelarkom Angelom Merkel.

D. Lukić/foto:

Continue Reading