Connect with us

BiH

DODIK: Nedopustivo je uvođenje međunarodnih institucija u izbore

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je provođenje izbora suvereno pitanje i da je zato nedopustivo što se u BiH želi uvesti međunarodna institucija koja bi se bavila ovim pitanjem.

“Jedno od najsuverenijih pitanja su izbori. Izbori su stvar domaćih procesa, međutim imamo praksu da neke institucije, kao što je iz SAD-a, putem eventualno potpisanog sporazuma, imaju pravo na uvid u biračke popise, financiranje političkih stranaka, korištenje državnih resursa…To je prvi korak da bude uvedena potpuna kontrola u izborni proces, s ciljem manipulacije voljom naroda, što je neprihvatljivo”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je istaknuo da iza svega stoji Nacionalni demokratski institut (NDI) koji je, kako tvrdi, politički sponzor SDS-a i PDP-a.

“Sada se treba ući u izborni proces i da se napravi produžena ruka kako bi se spašavali njihovi ljubimci ovdje. Zato sam smatrao da je neophodno konzultirati političke stranke iz Srpske”, dodao je Dodik.

On je naglasio da su sve političke stranke iz Republike Srpske, osim SDS-a i PDP-a, rekle da je ovakva priča nedopustiva.

“Krajnja odluka je u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nisam protiv da izborni proces bude unaprijeđen, a prva stvar koju treba uraditi je da mandat pripada strankama, a ne pojedincima. Uputio sam jučer zahtjev Narodnoj skupštini za posebnu sjednicu i očekujem da bude održana 7. ili 8. rujna”, rekao je Dodik./Srna

Continue Reading