Connect with us

Magazin

DODIK: Ne vrati li se BiH u ustavne okvire, imat će te treći entitet

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako će njegova stranka uvjerljivo pobjediti na sljedećim parlamentarnim izborima u RS, 

-Sve ankete govore da SNSD prelazi danas 40 posto podrške. SDS se survao s 24, koliko je imao na općim izborima na sada 13, 14 posto. PDP, bez obzira koliko se napinjao, s devet je skočio, zamislite, na deset posto. SNSD je jači od svih njih zajedno, izjavio je Dodik u intervju TV1.

Dodik je kazao kako s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem ima dobru komunikaciju, ali misli kako bošnjački narod zaslužuje bolje političare.

-Isti sindrom koji je srušio bivšu Jugoslaviju ovdje se događa. Nitko ne spori da je bošnjački narod većinski. Ali i Bosna je organizirana na nekim principima federalno, konfederalnog karaktera. Ako su Bošnjaci i njihovi političari zainteresirani za ovu zemlju, više nego drugi, bar se tako predstavljaju, onda bi morali voditi neke druge politike. Politike koje bi se morale usmjeriti na razumjevanje pozicije i hrvatskog i srpskog naroda. I da, ako žele tu Bosnu, moraju da daju. Milošević to nije dao. Izgubio je zemlju. To je ista priča, kazao je Dodik.

On je kazao kako nije točno da ne komunicira s Izetbegovićem.

-Neki dan sam ga pozdravio, bilo mi ga je žao koliko je bio jadan. Izgledao mi je jadno. Napadaju ga svi a onda on kaže šta je, svi misle da sam ja nešto kriv. Mislim da Izetbegović katastrofalno vodi bošnjačku politiku. Ona je usmjerena ka tome da oslabi potencijal ne samo bošnjačke političke ideje nego i bosanskohercegovačke političke ideje. On je to maestralno uradio. Znate teško je SNSD-u bilo palo kada smo kao pobijednici ovdje očekivali da ćemo biti vlast na razini BiH. Onda je Izetbegović svojim sećijaškim pristupom uveo SDS. Nije to bilo jednostavno podnijeti. Odjednom ste morali da izgubite mjesta da se povučete, da dobijete neku vlast koju podržavaju i stranci i šta je napravio. Oni su opozicija u RS, kazao je predsjednik RS.

Upitan je li mu to oprostio, Dodik je odgovorio:

-Šta ja imam opraštati, ja ću to vratiti, ako on bude ušao ili ako ja budem mogao vraćati, ali u svakom slučaju ako SDA dobije vlast i bude vlast, bude vladajuća stranka u Federaciji, ja nemam razloga reći da sam gadljiv, da mi nešto smeta….ali mislim da se već vraća. Dva tri puta me zvao da nešto radimo. Jednom sam bio u Šipovu, zvao me nešto, rekao sam, imaš svoju većinu pa radi.

O odnosu s Čovićem Dodik je kazao:

-Što se tiče Čovića, mi samo imamo politike koje imaju razumijevanja, ono što se dogovorimo ispoštujemo, ono što se ne slažemo, a ima pitanja gdje se ne slažemo, recimo NATO, ali to nije razlog da mi ne pričamo o drugim temama, kazao je te dodao:.

-Ja sam spreman raditi za dobrobit svakog Bošnjaka ovdje i gdje god živi. Bilo koje selo oko Travnika ili bilo gdje da živi, ja sam spreman kao političar da mislim na to, ali oprostite ovdje se radi o političkim procesima. Nismo za centaliziranu Bosnu, bošnjački politički krug jeste, mi nismo, Hrvati nisu.

Upitan može li to riješiti Daytona 2 Dodik je kazao:

-Ne može, može samo da nas vrati na ono što piše u Ustavu, ako se ne vrati na to što piše u Ustavu onda će to dobiti realan proces, to je treći entitet. Dobit ćete realan proces zamora. Ja nisam protiv Bosne i Hercegovine. Ja sam protiv ove Bosne i Hercegovine koju su nametnuli visoki predstavnici i uveli nam da se razne bitange kreću po sudovima i tužiteljstvima i politički progone ovuda ljude i ne rade svoj posao onako kako treba. To mora prestati i mora se vratiti suverenitet ove zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina.

Dodik je u nekoliko navrata ustvrdio kako je glavni problem bošnjačkih političara to što ne ispoštuju ono što se dogovori, a kao ilustraciju te tvrdnje ispričao je kako je propao Prudski sporazum isti dan kad je potpisan.

-Ja sam čovjek koji je htio i bio spreman na razgovore i dogovore, da se ekonomski razvijamo i da idemo dalje, ali i čovjek koji je shvatio da to ne može, i neću da trošim svoje vrijeme da sjedim s nekim Bakirom Izetbegovićem s kojim ne mogu ništa dogovoriti, kao ni s Lagumdžijom. Sjećate se Pruda. Tihić je pisao sporazum koji smo mi potpisali, ja i Čović, i ja došao kući navečer, gledam televiziju, zemlja gori. Na FTV-u se organizira izvanredna emisija, Lagumdžija se javlja, Silajdžić se javlja i propade sve. Što više da dogovaramo. Što da dogovoramo kada ja smatram da ne trebamo da zaustavimo nijedan projekat u Federaciji a kad ja dođem na red da pravim Južni tok ovdje u RS i kada tražim da u Bijeljini pređemo preko Drine onda Sarajevo neda, i ne daju federalni partneri, kazao je Dodik, te ispričao kako je propao dogovor i s Lagumdžijom:

-Prije sedam, osam godina sjednemo sa SDP-om koji je tada na vlasti i dogovorimo se deset ključnih tačaka u vezi s BiH koje su isključivo vezane za ekonomiju. Od toga na koji način dalje voditi politiku, pa do zaštite domaće proizvodnje, zaštite uvoza poljoprivrednih proizvoda u momentu dospjeća. Kada dospjeva krompir, ne možete uvoziti krompir, da naši proizvođači mogu ga prodati. Sve smo to fino potpisali, imate taj ugovor i dan danas ovdje. Nakon tri dana, kada su stranci uletjeli u to, SDP se povukao iz svega toga. Ni jedna mjera nije prošla. Jadan je bošnjački narod s političarima, bez obzira u vlasti ili opoziciji koji nemaju autoriteta da vode autentičnu politiku potrebnu narodu. I ne možete se dogovoriti ni s kim, kazao je Dodik u intervju TV1

Continue Reading