Connect with us

BiH u EU

Da nije hrvatskog naroda, danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine – poručio predsjednik Čović iz Tuzle

Prvim predizbornim skupom upravo ovdje iz Tuzle šaljemo poruke da smo zajedno i u mjestima u kojima smo manjina, poruke zajedništva i veličine bez obzira na brojnost. Jer mi jesmo velik narod i Bosna i Hercegovina je naša domovina“, poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović iz Tuzle gdje je večeras održan prvi predizborni skup za predstojeće Opće izbore.

Povod za večerašnje okupljanje je 28. obljetnica stranke Gradskog odbora ali i predstavljanje kandidata za sve razine vlasti iz Tuzlanske županije.

Ovdje nisam prvi put u četiri godine, nisu svi zadovoljni, brojne probleme nismo riješili, ali smo bili uz te probleme, staknuo je dr. Čović.

-Našoj povezanosti s narodom ovih krajeva kao i sudbinom našeg naroda i običnog čovjeka svjedoči i činjenica da nismo prvi put tijekom proteklog mandata ovdje nego  dapače, pratili smo i pratit ćemo sve značajnije projekte kako u Tuzli, tako i Živinicama gdje smo danas bili i u svim krajevima gdje naš narod živi, istaknuo je dr.Čović..

-Jer, mi radimo svoj posao i ne posvećujemo vrijeme drugima i onome što govore o nama i kako nas svrstavaju. Stoga će, uvjeren sam, riječ zajedništvo odjeknuti i kod naših prijatelja Bošnjaka s kojima nam se netko trudi uzrokovati raskol. Kao odgovor takvima, samo ću reći kako uvažamo sve one koji drugačije misle, no mi imamo svoj put, svoj križ i kada se veselimo i kada se molimo, poruka je hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Čovića.

-U ovim teškim vremenima nije lako nikome, pa tako nije lako ni predvoditi svoj narod. Kada  vas pitaju za radna mjesta, a vi nemate instrumente da realizirate sve što bi htjeli. Jer nismo mi malobrojniji samo ovdje u Tuzlanskoj županiji nego i u Federaciji i u državnom Parlamentu. Stoga morate snažnije artikulirati ono o čemu razmišljate i kroz svoje predstavnike kojih će, siguran sam biti na svim razinama valasti ovoga puta, tako da i ja osobno uistinu mogu govoriti u ime vas, nastavio je dr. Čović.

-Stoga tvrdim, kazao je dr. Čović, te poslao jasnu poruku, – Sve je do nas i nadam se da ćemo uz snagu zajedništva uspjeti svima omogućiti bolji život. Prevažno je imati poruku iz tuzlanskog kraja, zaslužujete da vas ima mnogo više. Više prostora dati onim koji nose razvoj, jer bez investicija nema ni radnih mjesta a mi svoj cilj i svoju misiju imamo a to je europska Bosna i Hercegovina, jasan je bio dr. Čović.

-Istina, Izborni zakon je jedini uvjet koji na ovome putu nismo ispunili, jer bi u suprotnom sada već imali kandidatski status. BiH je nedjeljiva, i stav HDZ-a BiH je da je čuva kao takvu, da zaštiti svoj narod kao jednakopravan sa ostala dva, poručio je.

-Mnogi špekuliraju kako nas nema, kako smo se raselili, stoga na ovim izborima nitko ne bi smio ostati doma jer ne smijemo dopustiti da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva. Danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine da nije hrvatskog naroda i drugačije bi se rješavalo pitanje BiH, poručio je dr. Čović.

-Mi smo ponosni na svoj hrvatski narod i na svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu.“, kazao je predsjednik Čović u punoj Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla.

„Upravo je ovo mjesto već nekoliko skupova unazad bilo puno, što je dokaz kontinuiranog rada HDZ-a BiH u ovoj Županiji ali i da članovi stranke to prepoznaju“ započeo je svoj govor Mijo Krešić nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

„I mi u ovoj Županiji imamo svojih uspona i padova i otpora sa viših razina vlasti je prevažna, jer smatram da nije sramota pasti ako se dignemo još jači i ustrajemo na svojoj jednakopravnosti, ustrajemo na borbi za svoje. Jer, pritisak na asimilaciju je svakodnevan i nadam se da ćemo kao malobrojni u ovoj sredini uživati poseban status unutar našeg hrvatskog naroda ali i zahtijevati uvažanje od strane Bošnjaka s kojima surađivati obostrano moramo“, kazao je Krešić.

Na važnost svojih predstavnika u vlasti podsjetio je i Mijo Matanović, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. „Siguran sam kako ćemo imati priliku zastupati interese našeg naroda uvažavajući sve ono što smo prošli i preživjeli u daljoj i bližoj prošlosti“, kazao je Matanović.

Listu za Skupštinu Tuzlanske županije predstavio je predsjednik ŽO HDZ-a BiH Soli te nositelj liste Danijel Nikolić izrazivši veliko zadovoljstvo okupljenim brojem članova te istaknuo da je biti član HDZ-a ponos, kojeg se nitko ne treba stidjeti.

„Velik je broj onih koji su i ovim okolnostima spremni biti nositeljima političkih procesa. Naš cilj je jasan, približiti Bosnu i Hercegovinu europskoj obitelji te je učiniti boljom, gospodarski jačom, učinkovitijom s jednakim mogućnostima za sve.

Često kažu da smo nacionalisti ili da ne volimo ovu zemlju. No, mi smo nacionalno osviješteni i ne stidimo se svog identiteta, znamo kome pripadamo,i različitosti ove zemlje su samo njeno bogatstvo. Bez identiteta nema naroda a bez naroda nema domovine“ kazao je te podsjetio i na važnost mladih ljudi na listama.

„Mladi su potencijal, ulaganje u obrazovanje je ogroman potencijal i investicija koja se mora isplatiti. Naša sela su potencijal jer jako selo znači jaku lokalnu zajednicu.

Izostanak hrvatskih predstavnika se u ovoj Županiji itekako osjetio jer smo od strane službenih vlasti iste bili često zanemareni.

Stoga se nasmijemo, pogotovo mi mladi, voditi idejom da je sve isto. Važnost predstojećih izbora je ogromna, imamo priliku vratiti parlamentarnost naše stranke u Tuzlansku županiju,“ zaključio je Nikolić.

Continue Reading