Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Vjerujem da će izbori u Mostaru biti 2. listopada, i oko NATO-a smo daleko otišli

Sastanak predsjednika stranaka koji čine parlamentarnu većinu na razini BiH održan je danas popodne u Sarajevu, a razgovarano je o europskom putu BiH, NATO savezu, o popisu stanovništva, akcizama …

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao novinarima da je praksa održavanje zajedničkih sastanaka predsjednika stranaka koje čine parlamentarnu većinu na razini BiH na kojima se razgovara o svim temama.

– Zato su ti sastanci, da pokušamo neke dvojbe otkloniti i da omogućimo da izvršna i zakonodavna vlast lakše radi. Razgovaralo se i o popisu i o akcizama, primarno o europskom putu, NATO savezu, što trebamo uraditi. Mislim da smo tu također daleko otišli. To je načelno odlazak u Varšavu kako bi dobili pozitivno očitovanje vezano za MAP, tiče se ustoja vojske, pregleda obrane – kazao je Čović.

Što se tiče pregleda obrane, naveo je kako misli da su u poziciji da u narednih pet-šest dana imaju odluku Predsjedništva BiH oko smjernica za pregled obrane.

– Vjerujem da će to biti već dovoljno odmak da možemo u Varšavi, gdje smo danas odredili izaslanstvo koje će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović, ministrica obrane Marina Pendeš, općenito i svi koji trebaju ići, doći vrlo blizu toga da se aktivira akcijski plan za NATO – kazao je Čović.

Što se tiče popisa stanovištva, on navodi da su predstavnici srpskog naroda, svi odreda, iskazali nezadovoljstvo „jer smo na zadnjem ovakvom sastanku dogovorili da ćemo ići na izmjene i dopune zakona kojim bi prolongirali objavu rezultata popisa za jesen, tako da ostavimo dovoljno vremena za usuglašavanje stavova“.

– Sad pokušavamo tražiti neka međurješenja kojima bi opet, na neki način, omogućili da popis bude, a da ne bude nitko na strani onih koji će se smatrati oštećenim, izigranim, prevarenim – naveo je Čović.

Naša je želja, ističe on, da razgovaramo i da pokušamo kroz institucije vlasti stvoriti ambijent.

– Ja boljeg puta od toga ne vidim. Ovo je jedini način da mi stvarno, u što sam ja apsolutno danas uvjeren, u sedmom mjesecu dobijemo pozitivan odgovor, upitnik, u vrijeme slovačkog predsjedanja, za Europsku uniju. Iako to još malo tko vjeruje, ako bi još malo napora dali, siguran da sam da ćemo dobiti aktiviranje akcijskog plana za NATO – smatra Čović.

Upitan u vezi s jutrošnjim sastankom lidera SDA, HDZBiH i SBBBiH, naveo je da su Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i on željeli vidjeti unapređenje moguće suradnje između SDA, SBB-a i  HDZ-a na svim nrazinama, u Federaciji BiH prije svega.

– Kratko smo pričali u vezi  lokalnih izbora, ali primarno kako to uraditi u županijama ili kantonima, odnosno Vladi FBiH. Produkt tog sastanka je da ćemo sljedećeg tjedna imati zajednički sastanak s nositeljima izvršne vlasti u Federaciji, premijerom, ministricom financija i jednim od ministara iz SBB-a, kako bi mnoštvo tema koje su danas na nekom stend bayu u Vladi Federacije potpuno otkočili – kazao je član bh. Predsjedništva Dragan Čović.

Jedna od tema današnjeg sastanka je bio i grad Mostar, odnosno održavanje izbora u tom gradu.

Čović kaže da su uvjerenja da bi morali do kraja sljedećeg tjedna imati rješenje za izbore u Mostaru, odnosno dati odgovor na način kako izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću, odnosno gradonačelnika.

– To bi omogućilo da 2. listopada budu izbori. Da budemo vrlo jasni, izbori mogu biti samo 2. listopada kao i u svim drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave, nikakvih izuzetaka. Ja vjerujem da će to biti tako – kazao je Čović./Fena/ tropolje.info

Continue Reading