Connect with us

Kultura

ÄŒović: Samo zajedniÅ¡tvom ovakav veliki projekat se može zavrÅ¡iti –

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan ČovićČović: Samo zajedništvom ovakav veliki projekat se može završiti prisustvovao je, kao visoki pokrovitelj, donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine u Kreševu.

Pozivu za podršku ovom plemenitom i izuzetnom projektu odazvali su se mnogobrojni hrvatski zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH, ali i drugi važni gosti.

Čović je u svom govoru istakao da je izuzetno ponosan zbog velikog odziva i iskazanog zajedništva i dodao da se samo zajedništvom ovakav veliki projekat može i završiti.

Cilj večere je bio prikupiti dio sredstava za završetak projekta izgradnje nove zgrade Muzeja kreševskog samostana, jednog od tri najstarija u BiH, čija je izgradnja počela u ljeto 2011. godine.

Vlada Hrvatske najveći je donator dosadašnjih radova na izgradnji zgrade Muzeja.

U Muzeju Franjevačkog samostana svete Katarine nalazi se prava riznica kulturnog blaga, kao što su ljekaruše, knjige fra Mate Nikolića, prvog ljekara u BiH, potom dera metalica, knjiga koja datira iz 1648. godine i detaljno opisuje proces obrade metala.

Tu je i spomen-soba fra Grge Martića, zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka i numizmatička zbirka, te biblioteka sa više od 45.000 naslova. tropolje.info

 

Continue Reading