Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Odgajajmo ovu mladost da voli svoj narod i svoju domovinu

ČOVIĆ: Odgajajmo ovu mladost da voli svoj narod i svoju domovinu

Budimo ponosni na ono što jesmo i ovih 100 godina i za monografiju za koju ste imali priliku čuti od 6 izlagača, koja najbolje govori da mi znamo prepoznati kako se živjelo, u tih 100 godina i prije, na ovom prostoru i uopće u Hercegovini, kazao je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a na prigodnom druženju danas u Gradini nakon predstavljanja Monografija župe Gradina, povodom 100. obljetnice postojanja župe, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prema njegovim riječima što više budemo pisali o sebi, svjedočili našim datumima i našim obilježjima više ćemo cijeniti našu kulturnu baštinu i ono što jesmo kao narod. Jednako tako što to budemo više nijekali klanjat ćemo se drugim obilježjima, slavit ćemo druge datume i nećemo biti ono što u osnovi želimo biti i ono što smo gradili kroz ovih 100 godina.

-Ja ću vas pozvati da to pokušamo u ovom zajedništvu više puta spomenutom i danas ovdje u slavljenju svete Mise da svjedočimo. I ovih 100 godina kako ovdje u Gradini jednako tako i u našem Brotnju, našem Čitluku, diljem Hercegovine i Bosne i Hercegovine da ovu mladost koja trči ovdje oko nas odgajamo da voli svoj narod, svoju domovinu, da promišljamo na pravi način kako osigurat opstanak i ostanak u našem kraju, naglasio je dr. Čović, te dodao:

-Potičem vas širimo ovo zajedništvo i da znamo prepoznati vrijednosti što imamo i kako gradimo kroz povijest vezano za naš narod, uz ovo zajedništvo ovdje.

Župnik župe Gradina, don Đuro Bender uručio je Čoviću Monografiju župe kao i zahvalnicu za sve što je učinio i pomogao ovoj župi.

Monografije su dodjeljene i Nevenku Hercegu, predsjedniku Vlade HNŽ-a kao i Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk.

Naime, ove godine župa Gradina slavi 100. obljetnicu svoga postojanja. Prvi dio proslave obilježen je 29. kolovoza svečanom misom na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek koju je predvodio mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
Drugi dio proslave održan je danas, 15. rujna kada predstavljena Monografija župe Gradina. Program je započeo sv. misom koju je predslavio i prigodno propovijedao mnoštvu okupljenih vjernika mons. Tomo Vukšić, biskup – vojni ordinarij u BiH

Continue Reading