Connect with us

Sinovi povijesti

ČOVIĆ: Idemo kod “velikog brata” pokušati dogovoriti izmjene Izbornog zakona

Primarni  cilj posjeta članova Predsjedništva BiH Bruxellesu u srijedu je  susret unutar Europske pučke stranke o izbornom zakonodavstvu u BiH. Razgovori u Istanbulu vođeni bez zajedničkog stava Predsjedništva BiH, rekao  je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu za BHRT.

Pozvao ih Dual, a ne Juncker

Čović je pojasnio da se u medijima pojavila dezinformacija , te da članovi Predsjedništva ne idu u Bruxelles u srijedu na poziv predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera, niti idu kod njega, već na poziv predsjednika Europske pučke stranke Joseph Daula, te da je primarni cilj posjeta Bruxellesu susret u unutar EPP-a o izbornom zakonodavstvu.

„Jer, na neki način dijelimo zajedničke vrijednosti i politiku, kada je u pitanju europski parlament i kada u neke rezolucije otamo dolaze logično je da imate jednog partnera i velikog brata, a to je EPP, koji je najmoćnija koalicija stranaka.

Ja se nadam da ćemo s gospodinom Daulom dobiti šansu ponovno otvoriti pitanja za koja smo uvjereni bili da smo blizu rješenja. Ključno je da smo u Bruxellesu potpisali prije dužeg vremena jedan dokument u kojem smo se obvezali da jedan narod neće birati drugom predstavnike. Sada želimo oko tog modela i pronaći rješenje. Hoćemo li uspjeti u ovim razgovorima u Bruxellesu – nisam siguran“, rekao je Čović.

Pojasnio je da je svaki od tri člana Predsjedništva BiH napisao po jedno pismo predsjedniku Daulu pojedinačno jer je to zatraženo od njih, te da je i svako dao svoje viđenje izbornog zakonodavstva i što je rješenje.

„Vjerujem da ćemo se u Bruxellesu približiti rješenju problema, jer je malo vremena ostalo“, rekao je Čović.

On je pojasnio, također, da će se susresti svi  31. siječnja navečer na jednoj radnoj večeri zajedno, a onda će 1. veljače, pojedinačno, svaka stranka -HDZ, SDA i PDP -razgovarati za sebe s predsjednicima, jer su sva trojica vezana za članice europskih pučana.

“Učinit ću sve da se održe izbori u Mostaru”

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Čović je rekao kako će učiniti sve da se održe u listopadu:

„Ja ću učiniti sve sa svoje stane da to bude u desetom mjesecu. Ako smo već ovoliko propustili da imamo Gradsko vijeće koje će biti izabrano od strane ljudi u Mostaru i po modelu koji će biti ustanovljen između ovih partnera-jer trećih partnera nema- ja sam uvjeren da ovu šansu ne smijemo propustiti. Propustiti ovu šansu znači imati još dvije godine do lokalnih izbora 2020., pa ćemo istu priču imati. Krajnje je vrijeme da to presiječemo i oslobodimo i Mostar i druge sredine od pritisaka politike“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Razgovori u Istanbulu bez zajedničkog stava Predsjedništva BiH

Zamoljen da prokomentira današnje razgovore u Istanbulu, između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Čović je rekao kako su regionalni odnosi prevažni za BiH, a posebice odnosi sa susjedima.

“Već odavno se nametnulo kroz različite komentare i dogovore kroz povijest jedan odnos koji Turska ima prema BiH i interes za BiH. Kako god ona to prikazivala, to je jedan kvalitetan odnos koji oni drže s bošnjačkim narodom na ovim prostorima. To je, također, dobro za BiH zbog značaja i uloge Turske u svijetu, ne samo na ovom području.

Jedino što je u tome važno je da pokušamo ono što ponekad zloupotrijebimo u komunikaciji s javnosti-imati jasan stav u ime BiH kad razgovaramo s našim susjedima i našim prijateljima, bez obzira koliko su daleko od BiH. Tako da i ovi razgovori koji se vode u Turskoj dobri su jedini problem tim razgovorima je opet što tri člana Predsjedništva nemaju zajednički stav i nisu uopće raspravljali o pitanjima koja bi potencijalno mogla biti na dnevnom redu. I onda se postavlja pitanje kako je moguće da jedan član Predsjedništva a nije u ulozi predsjedavajućeg ide bez jasnog zajedničkog dogovora”, rekao je Čović.

Međutim, naglasio je da se i to ostavi po strani, jer je, kako je rekao “prevažno je da se razgovara, da se traže zajednička rješenja:

“Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo a ovih dana idemo zajedno u Bruxelles ja i kolega Ivanić i kolega Izetbegović dobiti prigodu da i o toj temi razgovaramo, jer mislim kako će slične teme biti i u Bruxellesu“, rekao je Čović.

Continue Reading