Connect with us

Kultura

Dr. Robin Harris za Narod.hr: Presuda šestorki će oslabiti položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

Dr. Robin Harris ugledni je britanski povjesničar, pisac i publicist. Rođen je 1952. godine u Engleskoj. Studirao je na Sveučilištu u Oxfordu, gdje je stekao doktorat iz područja moderne povijesti.

Bio je savjetnik britanske predsjednice vlade Margaret Thatcher (1979.-1990.).

Kao povjesničar se mnogo bavio hrvatskim temama. Autor je knjige „Dubrovnik. A History“ (2003.), prvog cjelovitog prikaza cjelokupne dubrovačke povijesti: od početaka grada, preko razdoblja Dubrovačke Republike do suvremenog perioda, uključujući i Domovinski rat.

Također se detaljno bavio životom i djelovanjem zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca te izdao njegovu biografiju „Stepinac: His life and times“ (2016.).

Od 2006. hrvatski je državljanin, a odnedavno je stalno nastanjen u Zagrebu.

(FOTO) Promocija knjige Višnje Starešine: ‘Ptica’ – KOS – ima puno lica, uključujući i onu domoljubnu, pa je teško danas prepoznaje i narod

Razgovor s dr. Harrisom upriličen je povodom predstavljanja knjige Višnje Starešine „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“. Kao jedan od predstavljača knjige, dr. Harris obratio se publici govorom kojega možete pročitatiovdje.

Narod.hr: Hrvatska javnost je još uvijek ogorčena nedavnom presudom hrvatskoj Šestorici iz BiH, ali i sveukupnim djelovanjem Haškog suda za kojega se čini da nije ispunio svoju svrhu.
Stoga je za nas u ovim trenucima posebno značajan Vaš nastup u kojemu ste, kao ugledni strani povjesničar, vrlo otvoreno progovorili o problemima u radu Haškog suda. Na koji način bi se nepravedno djelovanje toga Suda, u slučaju hrvatske šestorke, ali i općenito, u budućnosti moglo ispraviti i kakva je pritom uloga knjige Višnje Starešine?

Dr. Robin Harris: Prvo, ne mislim da je moguće izmijeniti presudu Šestorki. Možda nemam pravo, jer nisam pravnik, ali mislim da nije moguće. Ono što je učinjeno –učinjeno je.

Ipak, potrebno je razumjeti što je stvarnost. Knjiga Višnja Starešine ocrtava nepravednost u radu Tribunala- ne samo u pojedinim slučajevima, nego i u cjelini. Kao što sam rekao na predstavljanju, dvadesetpetogodišnje djelovanje Haškog tribunala ne predstavlja uspjeh. I ne daje stvarnu sliku događaja. To treba imati na umu.

Drugo, važno je razumjeti koje su posljedice haške presude Šestorici. Ona će oslabiti položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To predstavlja opasnost za njih, za stabilnost Bosne i Hercegovine, a i za političku situaciju u Hrvatskoj. Presuda šestorici je donijela mnoge rizike.

Dakle, te dvije stvari su važne: razumjeti istinu i biti spreman na probleme koji dolaze u budućnosti.

Narod.hr: U svom govoru na predstavljanju osvrnuli ste se i na pojavu masovnih blokada na društvenim mrežama nakon presude šestorici. S Facebooka se uklanjao svaki izraz neslaganja s presudom, ili pak iznošenje nekih činjenica o ratu u BiH. I mi novinari Narod.hr-a imali smo priliku to doživjeti jer se stranica našeg portala na Facebooku također našla na udaru cenzure. Kako je, po Vašem mišljenju, došlo do tih pojava?

Dr. Robin Harris: Za mene je to skandalozno.

Istaknuo bih dvije stvari.

Prvo, mislim da je potrebno provesti službenu istragu na razini Vlade kako se tako nešto moglo dogoditi. Ne čini mi se da je odluka o tome mogla doći iz Washingtona, vjerojatnije je da je to bilo negdje na ovom području. Smatram da je moguće i potrebno otkriti svaki detalj o tim pojavama, a nakon toga osmisliti najpraktičnije riješenje za to.

Drugo, apsolutno nije prihvatljivo donositi nove zakone, nove regulacije i neke nove zapreke slobodi govora, kao što je to politika trenutne Vlade, koja, čini mi se, svoj uzor vidi u nekoj odluci Berlina.

Smatram to neprihvatljivim. Za mene, kao Engleza, sloboda govora i mišljenja je apsolutni temelj svega.

To zasigurno vrijedi i za vas kao novinare.

Narod.hr: Bavili ste se različitim temama iz hrvatske povijesti. Kako to da Vas je hrvatska povijest toliko zainteresirala?

Dr. Robin Harris: Knjigu o Dubrovniku odlučio sam pisati u vrijeme Domovinskog rata. Za mene je to bio način kako pomoći Hrvatskoj u tom trenutku. Ja sam povjesničar, ne vojnik, i to je bio moj doprinos.

Poslije toga mi je hrvatska povijest počela bivati sve zanimljivija. To je tako kada se kao počnete nečim baviti. No, još jedan dodatan razlog zbog kojega sam počeo pisati knjigu o kardinalu Stepincu bio je taj što sam vjerovao da ne postoji druga osoba koja bi umjesto mene to mogla napraviti. Nema mnogo Engleza i Amerikanaca koji dobro govore i razumiju hrvatski i to je velika zapreka kod istraživanja.

Slučaj Stepinca je vrlo važan za Hrvatsku, i za Crkvu i za mene osobno.

Narod.hr: Bili ste savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, koju posebno pamtimo po njezinoj podršci Hrvatima tijekom velikosrpske agresije. Koja je bila Vaša uloga u tome i kako su u tim trenucima iz Vaše perspektive, izgledala događanja u Hrvatskoj?

Dr. Robin Harris: I ona i ja shvatili smo da se radi o agresiji. U opasnim uvjetima nakon formalnog pada komunizma i Berlinskog zida, to je bio prvi izazov za Zapad.

Ja sam, kao povjesničar, znao mnogo više o Hrvatskoj od nje. No, ona je imala snažan osjećaj za pravdu. To je bila njezina specifična osobina. Smatrala je da je ovdje riječ o moralnom problemu – ne strateškom, nego moralnom. Usprkos kompleksnosti događanja, ona je razumjela da je glavno pitanje tko je agresor, a tko žrtva i da je moguće i potrebno pomoći žrtvi.

Nakon predstavljanja knjige Višnje Starešine: Može li se Hrvatska konačno osloboditi utjecaja KOS-a?

Predstavljanje knjige Višnje Starešine ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda’ u četvrtak na Kaptolu

Continue Reading