Connect with us

Kultura

Čović: Do sredine ove godine imat ćemo usvojene izmjene Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Prilikom sastanka dužnosnici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru. Govoreno je i o razvojnim projektima, socio-ekonomskom rastu, izmjenama Izbornog zakona BiH kao i budućoj suradnji.

Nakon održanog sastanka predsjednik Čović i ministar Grlić Radman obratili su se medijima.

“Republika Hrvatska nas najviše potiče u procesu euroatlantskih integracija, komunikacija u zadnje dvije – tri godine je za pohvaliti i imamo ogromnu potporu da dostignemo zemlje u našem okruženju“, rekao je dr. Čović te je, kako je kazao upoznao ministra Grlića Radmana o procesu oko konstituiranja Gradskog vijeća u Mostaru.

“Ministru sam rekao da na prvoj sjednici Gradskog vijeća Statut Mostara treba biti usvojen dvotrećinskom većinom. Upoznao sam ga i s jako puno nesklada u provedbi izbornog procesa“, naglasio je dr. Čović.

Također, predsjednik Čović je izrazio uvjerenje da će Mario Kordić biti gradonačelnik Mostara te podsjetio na potpisani sporazum zajedno sa Bakirom Izetbegovićem oko izmjena Izbornog zakona BiH, a uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice.

“Sutra ću imati razgovor sa Sattlerom i Nelsonom na istu tu temu. Naš je cilj da najdalje do sredine ove godine imamo usvojen Izborni zakon u parlamentarnoj proceduri te da je to uvjet za kandidatski status“, rekao je dr. Čović i istaknuo kako provedba ovog sporazuma znači pravo svakog konstitutivnog naroda da bira vlastite političke predstavnike na svim razinama vlasti s posebnim naglaskom na Predsjedništvo BiH i Domove naroda.

Ministar Grlić Radman u izjavi medijima je kazao da su on i predsjednik Čović razgovarali o migrantskoj krizi koja ugrožava stabilnost, funkcionalnost i prosperitet te je naglašeno kako se treba posvetiti rješavanju problema ilegalnih migracija.

Ministar Grlić Radman je pozdravio sporazume oko izbora u Mostaru, kazavši kako ga žalosti činjenica da je izborni proces diskreditiran zbog nepravilnosti.

“Izražavam uvjerenje i nadu da će se to prebroditi i da će se te nepravilnosti popraviti, da će se dogoditi satisfakcija i promjena. Svi moraju imati određeno zadovoljstvo. Kad se pravila poštuju i kad se unosi korektnost u postupku, onda i rezultati ne mogu biti drugačiji”, rekao je ministar Grlić Radman.

Pozdravio je dogovore o nastojanju da se izmijeni Izborni zakon, naglasivši da Hrvatska to podržava te da će o tome zatražiti raspravu u Bruxellesu.

Ministar Grlić Radman je kazao da Hrvatska želi pomoći BiH na euroatlantskom putu te da je zbog toga bitno izmijeniti Izborni zakon. Prirodna je činjenica, kaže, da europski put BiH ide preko Hrvatske.

Continue Reading